Κοροναϊός: Σε επιδημική φάση όλη η Ευρώπη – Συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. Ανησυχία μετά τα 31 κρούσματα. Τί θα συμβεί αν περάσει η χώρα στη δεύτερη φάση. Να κλείσουν σχολεία και Πανεπιστήμια, ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος

Συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως  στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους έναντι του ιού του κοροναϊού, ο οποίος σαρώνει την Ευρώπη αλλά και πολλές άλλες χώρες.

Με αφορμή το δεύτερο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε., ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας και ο Γερμανός ομόλογός του Γενς Σπαν είχαν χθες  τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν στη σημασία μεγαλύτερου συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των αρχών των κρατών-μελών για το ζήτημα του κοροναϊού.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρόταση που κατέθεσε στο πρώτο έκτακτο συμβούλιο ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την επιστημονική εποπτεία κρουσμάτων της νόσου COVID-19.

Σε επιδημική φάση η Ευρώπη – σε εγρήγορση η Ελλάδα 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, επιβεβαίωσε χθες ότι ολόκληρη  η Ευρώπη βρίσκεται σε επιδημική φάση με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ ανησυχητική ήταν η εκτίμησή του ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια από τα επιβεβαιωμένα, λόγω υποδιάγνωσης σε ήπια και ασυμπτωματικά περιστατικά, που όμως μεταδίδουν τον ιό.

Αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας. Η Αμαλιάδα, μάλιστα, έχει περάσει στη φάση ΙΙ, δηλαδή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην κοινότητα. Ωστόσο, «δεν θα γίνει καμιά καραντίνα η οποία δεν συστήνεται από κανέναν», είπε ο καθηγητής.

Τα κρούσματα στη χώρα μας είναι συνολικά 31, οι 23 εκ των οποίων εντοπίζονται στην Πάτρα. Μάλιστα, τρεις από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο αναφοράς στην εν λόγω περιοχή, είναι σε σοβαρή κατάσταση.

«Χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε ένας λαός πάρα πολύ δημοκρατικός, με πάρα πολλές ευαισθησίες και πρέπει να χειριστούμε και το θέμα του ιού με ψυχραιμία» τόνισε.

Ως προς τα μαθηματικά μοντέλα για την εξάπλωση του ιού, ο καθηγητής τόνισε ότι «δεν θα κολλήσει το 75% του πληθυσμού. Στο μέλλον προοπτικά σε ένα, δύο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι. Όπως κολλάμε από τη γρίπη.

Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών».

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από τον ιό και τα κρούσματα, ακόμα κι αν είναι εκατοντάδες. «Υπολογίζεται ότι 5% με 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από τη γρίπη. Ξέρετε πόσο είναι αυτό; Είναι 1.500.000 άνθρωποι. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιατρικός Σύλλογος : Να κλείσουν σχολεία και Πανεπιστήμια 

Την ανησυχία του για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και συνιστά ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε συλλογικό, προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ ζητά τα εξής:

1. Να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές σε χώρους και δραστηριότητες στους οποίους επικρατεί συγχρωτισμός και ευνοείται η μετάδοση του ιού.

2. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα όπως συνιστά ομάδα επιστημόνων.

3. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να ανταπεξέλθει σε περίπτωση επιδημίας. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ.

4. Να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες για το υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο και αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον ιό.

«Η Πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το ζήτημα της θωράκισης της χώρας από τον κοροναϊό με σοβαρότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, στο ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τη διασπορά του ιού στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, είναι αποφασιστικής σημασίας να ενισχυθεί η πολιτική πρόληψης για να κερδηθεί χρόνος, προκειμένου να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας για την επιδημία και να βελτιωθεί ο καιρός, γεγονός που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αναχαίτιση του ιού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Κάλεσε δε, τις αρχές, να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για χώρους και δραστηριότητες με συγχρωτισμό, καθώς και για τα σχολεία και πανεπιστήμια των περιοχών που έχουν κρούσματα.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή