Κοροναϊός : Σε “κόκκινη” επιφυλακή για την «Όμικρον». «Μπορεί να υπάρχει κρούσμα της στην Ελλάδα». O πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Μητσοτάκη σχολεία

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές αλλά και η κυβέρνηση για την αναχαίτηση του νέου κύματος του κοροναϊού αλλά και της νέας ανησυχητικής μετάλλαξης «Όμικρον».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας εν όψει της εορταστικής περιόδου.

Σήμερα, εξάλλου,  αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και η συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να γνωστοποιήσει στους επιστήμονες το νέο πακέτο μέτρων που σκέφτεται να πάρει.

Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για  αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους από τα δύο που υποχρεούνται τώρα στα 3 ή στα 4 και με κόστος, με το οποίο επωμίζονται οι ίδιοι.

Σε δύο άξονες η στρατηγική της κυβέρνησης

Η στρατηγική αυτή βασίζεται σε δύο άξονες. Από την μία να ασκηθεί περαιτέρω οικονομική πίεση στους ανεμβολίαστους και από την άλλη να βοηθηθεί η ιχνηλάτηση σε εμβολιασμένους ,προκειμένου να μην μεταδίδουν τον ιό στις κοινωνικές τους συναναστροφές.

Μπορεί να υπάρχει ήδη στη χώρα μας κρούσμα της Ομικρον

Το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει ήδη στη χώρα μας κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον, εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είναι πιθανό να έχει υπάρξει κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει. Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος. Δεν έιναι μόνο θέμα Νότιας Αφρικής μιας και σημειώθηκαν κρούσματα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Εξήγησε δε ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από την «Δέλτα» ενώ σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος φαίνεται να είναι 5 φορές πιο μεταδοτική. Ωστόσο εκτίμησε ότι η μεταδοτικότητα της «Όμικρον» πιθανώς να μειωθεί αργότερα όπως έγινε με την «Δέλτα»: «Η αρχική εκτίμηση για την υπερμεταδοτικότητα της Δέλτα ήταν μεγαλύτερη και έπεσε καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, εκτιμώ ότι θα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Όμικρον», δήλωσε.

Για το αν τα εμβόλια μπορούν να μας καλύψουν από την συγκεκριμένη μετάλλαξη, είπε ότι ακόμα και να υπεκφεύγει της ανοσίας κατά ένα ποσοστό, δεν θα είναι πλήρες και το εμβόλιο θα μας προστατεύσει, ιδιαίτερα από την σοβαρή νόσηση.

Θα χρειαστούν νέα μέτρα

Ανέφερε μάλιστα ότι ίσως να χρειαστούν νέα μέτρα στη χώρα μας λόγω της «Όμικρον» καθώς ενδέχεται να παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων όπως έγινε με την Δέλτα λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της. «Έχουμε πολλά όπλα στα χέρια μας και το εμβόλιο μπορεί να βελτιωθεί να χρειαστεί για να πιάσει την Όμικρον. Θα ήταν καλύτερο να παίρναμε νωρίτερα τα μέτρα για να κερδίσουμε χρόνο», συμπλήρωσε ο ίδιος

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία έκανε λόγω για μια καθαρά σταθεροποιημένη κατάσταση ως προς τα κρούσματα, το οποίο είναι πολύ θετικό όπως είπε και δείχνει ότι τα μέτρα εφαρμόζονται.

Οι διασωληνωμένοι εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται μια εβδομάδα ακόμα, ενώ για τους θανάτους εκτίμησε ότι και σε αυτόν το δείκτη θα παρατηρηθεί αύξηση για 1-2 εβδομάδες ακόμα. Στα μέσα δεκεμβρίου θα δούμε κορύφωση των δεικτών αυτών και έπειτα θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση, επισήμανε

Παναγιωτόπουλος Πρόσθετα μέτρα και σε εμβολιασμένους

Την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που θα αφορούν και στους εμβολιασμένους τόνισε στην ίδια εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος τονίζοντας ότι «αν πηγαίνουμε με τη λογική ότι είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων, κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, δηλαδή το ποιοι μετέχουν στη διασπορά του ιού».

«Πρέπει να ετοιμαστούμε και για πρόσθετα μέτρα. Πρέπει να γίνει σχεδιασμός για αυτά, ανεξάρτητα από πότε θα ληφθούν. Πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην κίνηση και στην πληρότητα. Ακόμα τα γήπεδα λειτουργούν με 100% πληρότητα και ξεφεύγουν και των ελέγχων.

Το εμβόλιο δεν αποτρέπει τη νόσο. Αποτρέπει τη βαριά νόσηση. Δεν μπορούμε να λέμε ότι τα μέτρα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.

Πρέπει να αφορούν και τους μεν και τους δε. Αν πηγαίνουμε με τη λογική ότι είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων, κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, δηλαδή το ποιοι μετέχουν στη διασπορά του ιού. Εξού και η σύσταση ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φορούν μάσκα και να μη συγχρωτίζοντα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή