Κοροναϊός: Το ΜΙΤ προβλέπει ασφαλές καλοκαίρι για την Ελλάδα – “Δεν αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων ακόμα και χωρίς τη λήψη μέτρων”

«Στην Ελλάδα τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Δεν προβλέπουμε ιδιαίτερη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι ακόμα και χωρίς τη λήψη μέτρων». Την αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη κάνει το ΜΙΤ της Βοστώνης, σύμφωνα με επεξεργασία στοιχείων για την πανδημία στην Ελλάδα που ανέλυσε ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων του φημισμένου Αμερικανικού Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή, Δημήτρη Μπερτσιμά.

Όπως σημειώνει ο διεθνούς φήμης Έλληνας καθηγητής, «η δύσκολη περίοδος είναι τώρα επειδή δεν έχουμε στα χέρια μας θεραπείες και εμβόλιο. Γι’ αυτό το άνοιγμα της οικονομίας πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά. Στην πανδημία του 1918 το 70% των κρουσμάτων εκδηλώθηκε στο δεύτερο κύμα από Σεπτέμβριο ως Ιανουάριο.»

Η επιστημονική ομάδα του κ. Μπερτσιμά ανέπτυξε ένα επιδημιολογικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης – το ονομάζει Delphi – το οποίο επικεντρώνεται στην πρόβλεψη των μολύνσεων, συνδυάζει στοιχεία από 10.000 ασθενείς παγκοσμίως και προβλέπει την τάξη μεγέθους των κρουσμάτων COVID-19 για ολόκληρο το καλοκαίρι σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. «Αναπτύξαμε ένα μοντέλο για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ως τις 15 Ιουνίου. Πρόσφατα βελτιώσαμε το μοντέλο με την εισαγωγή δεδομένων για τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και επεκτείναμε τις προβλέψεις ως τον Σεπτέμβριο», λέει ο κ. Μπερτσιμάς.

Για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από επίσημες πηγές και έρευνες των πανεπιστημίων των χωρών αναφοράς. «Αντλούμε στοιχεία για τη θνησιμότητα και τα υποκείμενα νοσήματα και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης προχωράμε σε προβλέψεις με βάση πιθανότητες».

«Oλα θα εξαρτηθούν από τα τεστ και από την ιχνηλάτηση των επαφών

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (Παύλος Παπαδόπουλος) ο Έλληνας καθηγητής του ΜΙΤ τονίζει επίσης ότι «ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός και εύκολα μπορεί να ξεφύγει. Όπως επίσης ότι «όλα εξαρτώνται από την εκδήλωση δεύτερου κύματος».

«Πολλά θα εξαρτηθούν, επίσης, από τα τεστ και στη συνέχεια από την ιχνηλάτηση των επαφών όσων βρεθούν θετικοί, λέει ο κ. Μπερτσιμάς. Η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ αυτό έκαναν και συγκράτησαν τη μόλυνση. Στην Ελλάδα αντιδράσαμε σωστά, αλλά ήμασταν και τυχεροί. Ωστόσο, στη Σιγκαπούρη άνοιξαν λίγο την οικονομία και τώρα έχουν δεύτερο κύμα. Στην Ελλάδα δέκα νέοι ασθενείς την ημέρα δεν είναι μεγάλος αριθμός. Σκεφτείτε όμως: Τι θα συμβεί αν ένας ασθενής έλθει σε επαφή με άλλους δέκα και ο καθένας από τους δέκα με άλλους δέκα; Σε κάθε χώρα το πράγμα μπορεί να ξεφύγει».

Προσθέτει επίσης ότι ο αριθμός των ασυμπτωματικών διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλος. Στη Νέα Υόρκη μπορεί ακόμα και το 20-25% του πληθυσμού να είναι ασυμπτωματικοί, αλλά στην Ελλάδα είναι σίγουρα πολύ λιγότεροι.

Οι πανδημίες δεν είναι καινούριο φαινόμενο

«Οι πανδημίες δεν είναι καινούριο φαινόμενο», επισημαίνει ο κ. Μπερτσιμάς . Πριν από 100 χρόνια χάσαμε 70 εκατομμύρια ανθρώπους (Σ.Σ: από την ισπανική γρίπη) όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν 2 δισεκατομμύρια. Χάσαμε δηλαδή το 5%-10% του πληθυσμού. Οι επιδημίες είναι κάτι εγγενές στη γη και θα συνεχίσουν να υφίστανται.

Ο  μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κλιματική κρίση. Μεταξύ άλλων, ασχολούμαι με προβλέψεις για τις φυσικές καταστροφές. Πάρτε για παράδειγμα τους τυφώνες. Εχω συγκεντρώσει δεδομένα 170 χρόνων. Δεν είμαι κινδυνολόγος, αλλά βλέπω ότι η συχνότητα και η ένταση των τυφώνων έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πάρει τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε αυτή την αυξανόμενη τάση.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή