Κοροναϊός : Το όριο του “κόκκινου συναγερμού”. Τί φοβούνται και τί ελπίζουν οι ειδικοί. Πότε θα ληφθούν οι νέες κρίσιμες αποφάσεις

Η χθεσινή, σημαντική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων του κοροναϊού έδωσε μία ανάσα στην κυβέρνηση και τους Λοιμωξιολόγους, οι οποίοι, ωστόσο, παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης έως τα τέλη του μήνα, καθώς τότε, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων και θα υπάρχει πιο ασφαλής εικόνα για την έκταση της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρέπεμψε στην 1η Σεπτεμβρίου για τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων, με την παράκληση, έως τότε, να έχουν επιστρέψει όλες οι οικογένειες στο κλεινόν άστυ για να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος οικειοθελούς καραντίνας για τα παιδιά.

Τα μέλη της Επιτροπής των Επιστημόνων, η οποία εισηγείται και τα μέτρα προς την κυβέρνηση ευελπιστεί έως τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου να έχουν αποδώσει τα μέτρα που ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα και ο αριθμός των κρουσμάτων να παραμείνει μεν σε τριψήφιο νούμερο, αλλά με διάθεση μείωσης. Αν η προσδοκία αυτή δεν επαληθευτεί, και κυρίως, αν ο ημερήσιος απολογισμός αγγίξει ή ξεπεράσει το “φράγμα” των 300 κρουσμάτων, τότε πιθανότατα η κυβέρνηση θα βρεθεί προ του διλήμματος πρόσθετων μέτρων.

Πότε τα πράγματα θα είναι “ελεγχόμενα”

Για τους λοιμωξιολόγους είναι θετικό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, με καθημερινό διπλασιασμό του αριθμό του πολιτών που εκτίθενται στον ιό. Αυτό, όπως τονίζουν στο Economico, τους επιτρέπει να αισιοδοξούν ότι δεν έχουμε εισέλθει ακόμα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας – αν και παραμένει ασαφής η έννοια του.

  • “Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως έχουμε έξαρση της νόσου στη χώρα μας. Είναι σαφέστατο πως υπάρχει έξαρση και μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα. Εγώ θα μιλούσα για κύμα στην περίπτωση που την επόμενη περίοδο , από τον Σεπτέμβρη και μετά δηλαδή, έχουμε πέραν των κρουσμάτων έχουμε και τα βασικά προβλήματα που είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων, κυρίως των βαρέως πασχόντων, αυτών που είναι στις μονάδες και διασωληνώνονται και βέβαια των θανάτων. Σε περίπτωση που αυτά σταθεροποιηθούν στον αριθμό που είναι τώρα και αρχίσουν και μειώνονται τότε τα πράγματα θα είναι αρκετά ελεγχόμενα”, τόνισε χθες σε συνέντευξή του ( Μέγκα), ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.
  • Οπως εκτίμησε, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρχουν ψηλά νούμερα λόγω της χαλάρωσης, των γλεντιών και των συναθροίσεων αλλά από 1η Σεπτέμβρη θα έχουν περάσει και 15 μέρες που είναι κρίσιμες. Εκεί θα έχουμε τα καλά ή τα κακά νέα από τα μέτρα μετά τις 15 Αυγούστου. Και θα φανεί αν θα αρχίσουμε τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου ή θα δώσουμε λίγο χρόνο ακόμα για να παρακολουθήσουμε την επιδημολογική πορεία”, πρόσθεσε.

Καμία δημοσίευση για προβολή