Κορονοϊός: Μείωση των κρουσμάτων στα 1.388 – νέο ρεκόρ σε διασωληνωμένους με 549 – 84 νέοι θάνατοι

κορονοϊός κρούσματα

Σημαντικά μειωμένα είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα σε όλη την χώρα, ωστόσο ο αριθμός διασωληνωμένων και θυμάτων παραμένει σε δραματικά υψηλά επίπεδα εντείνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση στο ΕΣΥ.

Οι διασωληνωμένοι έχουν φθάσει στους 549, επίπεδο που αποτελεί νέο “μαύρο” ρεκόρ, ενώ καταγράφηκαν άλλοι 84 θάνατοι και 1.388 νέα κρούσματα.

Στην πρώτη γραμμή της “κόκκινης” ζώνης παραμένει η Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν 300 νέα κρούσματα, ενώ 252 νέες μολύσεις καταγράφηκαν στην Αττική.

Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο και στην Πέλλα με 88 νέα κρούσματα καθώς και στην Ημαθία με 65.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, επεσήμανε στην διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης ότι «στη Βόρεια Ελλάδα βλέπουμε μία σταθεροποίηση, αλλά δεν είναι αυτή που περιμέναμε μετά από δύο εβδομάδες lockdown».

Στο 99% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Η κυρία Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ότι το ΕΣΥ πιέζεται αφόρητα, καθώς η πληρότητα κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά είναι στο 86% ενώ στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα αγγίζει το 99%.

«Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία σαφής σταθεροποίηση. Τα συνολικά κρούσματα στην επικράτεια, αλλά και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν τάση μείωσης», είπε πάντως.

«Τα μέτρα αποδίδουν. Είναι σαφής η σταθεροποίηση. Τα κρούσματα της 2ης και 3ης εβδομάδας δείχνουν τάση μείωσης» είπε επίσης η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

Όσον αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία υπάρχει και εκεί μία σταθεροποίηση με 400 εισαγωγές κάθε μέρα.

Αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 65 ετών

Ο επίκουρος καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι η διασπορά του ιού γίνεται πλέον πιο έντονη στις ηλικίες 40 – 65, ενώ ανησυχητική είναι η αύξηση και στους 65 ετών και άνω.

Όσον αφορά τα παιδιά, οι αριθμοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Μαγιορκίνης, πάντως, σημείωσε ότι «φαίνεται ότι υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα».

«Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και την Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση στα μέτρα στην υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής.

«Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη» αλλά και σε αρκετές περιφέρειες της βορείου Ελλάδας καθώς και τη Θεσσαλία, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή