Κορονοϊός: Σκληρό lockdown και στην Κοζάνη μετά την δυτική Αττική

Νέα στρατηγική ελέγχων σε όλη την χώρα – 12.000 τυχαία τεστ την ημέρα, στην μάχη και ο στρατός

lockdown Κοζάνη

Νέο σκληρό lockdown και στην Κοζάνη, στα πρότυπα του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας και της Μάνδρας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η Κοζάνη θα τεθεί σε καθεστώς αυστηρού lockdown από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και τα μέτρα θα έχουν ισχύ για 7 ημέρες.

Τα μέτρα που θα  ισχύουν στην Κοζάνη είναι τα εξής:

  • Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους μόνο προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με τη μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
  •  Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα (10) άτομα, καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή. Επίσης, τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.
  •  Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών.
  •  Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών, καθώς και υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές. Θα διεξάγεται περιοδικός έλεγχος των μικροπωλητών ανά τριήμερο.

Νέα στρατηγική ελέγχων: Δωρεαν rapid tests με ραντεβού

Παράλληλα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε και νέα στρατηγική ελέγχων για τον κορονοϊό σε όλη την χώρα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ξεκινούν τυχαία τεστ σε ολόκληρη τη χώρα.Τα τεστ θα γίνονται δωρεάν και το ραντεβού θα δίνεται μετά από αίτηση, με την εφαρμογή να είναι διαθέσιμη στις 21/12.

Όπως εξήγησε o κ. Μαγιορκίνης, έως σήμερα τεστ διενεργούνταν σε ασθενείς με συμπτώματα συμβατά με Covid-19, δειγματοληψίες σε περιοχές υψηλής επίπτωσης (πλατείες και drive through) και προληπτικοί έλεγχοι (π.χ. ΜΦΗ).

Πλέον στην στρατηγική προστίθενται 12.000 τυχαίοι έλεγχοι με στόχο να βελτιωθεί η προβλεπτική ικανότητα. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται νέα πλατφόρμα, η testing.gov.gr.

Στην μάχη και ο στρατός

Θα υπάρχουν 386 σημεία, τα 278 σε Κέντρα Υγείας, 98 σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 σημεία του ΕΟΔΥ. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί τη Δευτέρα και η πρώτη ομάδα 12.000 ανθρώπων θα ειδοποιηθεί το Σάββατο ώστε να κάνει τεστ τη Δευτέρα.

Ο καθηγητής ζήτησε τη συμμετοχή των πολιτών, τονίζοντας ότι το μέτρο αφορά όλους εκτός από αυτούς που έχουν συμπτώματα. Η επιλογή είναι τυχαία, οπότε ένας πολίτης μπορεί να μην επιλεγεί ακόμα και αν κάνει αίτηση ή να επιλεγεί σε διαφορετικό χρόνο. Οσοι έχουν συμπτώματα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλουν συμμετέχοντας σε πρόγραμμα για την ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας. Όπως εξήγησε οι σταθμοί έχουν ήδη στελεχωθεί.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή