Κορονοϊός: Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer – Καταθέτει αίτηση κατεπείγουσας αδειοδότησης

Pfizer εμβόλιο

Ακόμη πιο ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την τελική φάση των δοκιμών του εμβολίου της Pfizer, που ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητά του φθάνει στο 95%.

Η εταιρία καταθέτει άμεσα αίτηση με την οποία θα ζητά από τις αμερικανικές αρχές την έγκρισή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να ξεκινήσει η χορήγησή του.

Το πιο σημαντικό στοιχείο από τις νέες ανακοινώσεις ίσως είναι πως το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech SE καλύπτει όλες τις ηλικιακές ομάδες με την αποτελεσματικότητά του στους άνω των 65 ετών να φθάνει στο 94%.

Επίσης, δεν καταγράφηκαν σημαντικές παρενέργειες στο σύνολο των 44.000 εθελοντών που παίρνουν μέρος στις κλινικές δοκιμές.

Πριν μια εβδομάδα οι Pfizer και BioNTech είχαν ανακοινώσει πως σε δείγμα 94 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων λοίμωξης COVID-19, το εμβόλιο είχε 90% αποτελεσματικότητα.

Τώρα ανακοινώνουν στοιχεία από 170 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19: μόνο οκτώ συμμετέχοντες που εμβολιάστηκαν νόσησαν, ενώ στην ομάδα του εικονικού εμβολιασμού (placebo) νόσησαν 162 εθελοντές.

Το BNT162b1 εμπόδισε την εκδήλωση σοβαρής νόσου COVID-19, με εννέα στις δέκα σοβαρές περιπτώσεις να αφορούν στην ομάδα ελέγχου.

Στους περισσότερους εθελοντές το εμβόλιο έγινε καλά ανεκτό, ενώ παρατηρήθηκε κόπωση στο 3,7% των εμβολιαζόμενων μετά την δεύτερη δόση. Ωστόσο, αυτή ήταν η μόνη ανεπιθύμητη ενέργεια που αναφέρθηκε σε άνω του 2% του δείγματος.

Αίτημα για κατεπείγουσα αδειοδότηση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταίρων, θα καταθέσουν αίτημα κατεπείγουσας αδειοδότησης στον FDA τις επόμενες ημέρες. Την Τρίτη ο πρόεδρος της Pfizer δρ. Αλμπερτ Μπουρλά  μιλώντας σε συνέδριο ανέφερε ότι υπάρχουν πλέον στοιχεία για την ασφάλεια του εμβολίου σε βάθος διμήνου, όπως απαιτεί ο FDA, προκειμένου να εξετάσει το σχετικό αίτημα για την έγκριση κάθε εμβολίου για τη νόσο COVID-19.

«Η τελική ανάλυση των κλινικών δεδομένων ενισχύει τα θετικά αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης αποτελεσματικότητας που ανακοινώθηκε στις 9 Νοεμβρίου» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν.

Και συμπληρώνει ότι «τα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο μας μπορεί να προκαλέσει υψηλό ποσοστό προστασίας έναντι της COVID-19, μόνο 29 ημέρες μετά την πρώτη έγχυση. Επιπλέον, το εμβόλιο παρατηρήθηκε ότι ήταν καλά ανεκτό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με κυρίως ήπιες έως μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες μπορεί να οφείλονται εν μέρει στη σχετικά χαμηλή δόση που χορηγήθηκε στους εθελοντές».

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή