Κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος δηλώνει ότι η εποχή συνεργασίας της Μόσχας με τη Δύση έχει τελειώσει οριστικά

Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε πολλά στον παγκόσμιο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χάρτη, ωστόσο, φαίνεται ότι για τη Ρωσία οι αλλαγές αυτές είναι πολύ βαθύτερες και ουσιαστικές.

Τέλος της συνεργασίας

Γράφοντας για το περιοδικό του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ο διευθυντής του τμήματος Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής του υπουργείου Αλεξέι Ντρομπίνιν, εξέφρασε την άποψη ότι η εποχή κατά την οποία η Ρωσία συνεργαζόταν με τη Δύση έχει τελειώσει οριστικά και ότι έχει πλέον έλθει η ώρα η Μόσχα να εγκαταλείψει τις «ψευδαισθήσεις» και να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε στις σχέσεις της με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ πριν την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Ντρομπίνιν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «άσχετα από τη διάρκεια ή το αποτέλεσμα (σ.σ. της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία), ήδη είναι προφανές ότι η τριακονταετής περίοδος γενικά παραγωγικής, αλλά όχι χωρίς προβλήματα, συνεργασίας με τη Δύση έχει οριστικά τελειώσει», προσθέτοντας ότι τώρα είναι η ευκαιρία για τις ρωσικές αρχές να απαλλαγούν από ψευδαισθήσεις και να προχωρήσουν «πέρα από το υπόδειγμα της “φιλικής απορρόφησης” που αναπαράγεται από δυτικούς συναδέλφους από το 1992».

«Οξεία φάση μοναχικής μάχης»

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει γυρισμός στην κατάσταση πριν τις 24 Φεβρουαρίου στις σχέσεις με τις χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. […] Η Ρωσία έχει μπει σε μια οξεία φάση μοναχικής μάχης με μια επιθετική συμμαχία μη φιλικών χωρών, καθοδηγούμενων από τις ΗΠΑ. Ο στόχος του εχθρού είναι να προκαλέσει στατηγική ήττα της χώρας μας, εξαλείφοντάς την ως γεωπολιτικό ανταγωνιστή», τόνισε ο Ντρομπίνιν στο άρθρο του, το οποίο, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό δείγμα αλλαγής παραδείγματος στη Ρωσία.

Πρόσφατα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είχε δηλώσει ότι Μόσχα θα προχωρήσει ακόμα και σε διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με την Ουάσινγκτον, αν οι ΗΠΑ εντάξουν τη Ρωσία στις χώρες που καλύπτουν και ενισχύουν την τρομοκρατία. Παράλληλα, η Ρωσία έχει προχωρήσει στη δημιουργία λίστας «μη φιλικών» χωρών (στην οποία ενέταξε και την Ελλάδα), με τις οποίες έχει περιορίσει σημαντικά τις διπλωματικές της σχέσείς, ενώ σε κάποιες προχώρησε και στην επιβολή «τιμωρητικών» μέτρων.

Απόψεις και του Πούτιν

Όπως έγραψε το economico.gr, τις απόψεις που εκφράζει ο Ντρομπίνιν στο άρθρο του φαίνεται ότι τις μοιράζεται εδώ και αρκετά χρόνια και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ενώ αρχικά φαινόταν έτοιμος να συνεργαστεί στενά με τη Δύση (σε κάποια φάση, μεταξύ αστείου και σοβαρού, είχε συζητήσει το ενδεχόμενο ένταξης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ…), ήδη από το τέλος της δεύτερης προεδρικής του θητείας είχε αρχίσει να αλλάζει στάση, αντιμετωπίζοντας τη Δύση όλο και περισσότερο ως εχθρική δύναμη που αποτελούσε υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία.

Το βέβαιο είναι ότι πλέον η… άβυσσος που χωρίζει τη Ρωσία από τη Δύση όλο και διευρύνεται, με πολλούς αναλυτές να αναρωτιούνται αν οι σχέσεις των δύο δυνάμεων θα μπορέσουν ποτέ να επουλωθούν ή αν βαίνουμε προς έναν νέο διπολισμό, όπου από τη μία πλευρά θα βρίσκεται η Δύση και οι φιλελεύθερες δημοκρατίες και από την άλλη χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, η Τουρκία, αλλά και άλλες που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τη Δύση.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή