Κορυφαίος Ρώσος οικονομολόγος: Οι δυτικές κυρώσεις εκτροχίασαν την ανάπτυξη της χώρας, αλλά δεν κατέστρεψαν την οικονομία

Μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ρωσικής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ελίτ προχώρησε στην παραδοχή ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα πλήττουν σοβαρά τη ρωσική οικονομία.

Ο λόγος για τον Όλεγκ Βιούγκιν, πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και νυν επικεφαλής του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι η ρωσική οικονομία θα κατέγραφε ανάπτυξη της τάξης του 5-6% το 2022, αν οι δυτικές κυρώσεις δεν είχαν εκτροχιάσει την ανάπτυξη για χρόνια και δεν είχαν ανοίξει τον δρόμο για μια περίοδο τεχνολογικής στασιμότητας.

«Οι κυρώσεις λειτουργούν»

Ο Βιούγκιν είπε πως δεν υπήρξε καταστροφή, με τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Μόσχας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία να είναι αποτελεσματικές μόνο κατά 30%-40%, καθώς η Ρωσία έχει βρει τρόπους να ξεπεράσει τους περιορισμούς, όμως προειδοποίησε για σοβαρά προβλήματα αν μειωθούν τα εκτινασσόμενα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, όπου η Μόσχα έχει βρει τρόπους να διοχετεύει το πετρέλαιο και φυσικό αέριό της σε άλλες αγορές.

«Αν δεν υπήρχαν κυρώσεις, η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί κατά 6% φέτος», είπε ο Βιούγκιν, σε συνέντευξη στο Reuters. «Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο κάποιος μπορούσε να δει μια επερχόμενη απογείωση. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Αντί για αύξηση 5%, είχαμε μείωση 4%, άρα οι κυρώσεις λειτουργούν», τόνισε, κόβοντας τα φτερά όσων στη Μόσχα υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις εν τέλει δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πού θα κάτσει η μπίλια της ύφεσης

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλώσε ότι αναμένει μείωση του ΑΕΠ μόνο κατά 2% φέτος, μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από εκείνην του υπουργείου Οικονομίας που αναμένει μείωση γύρω στο 3%, αλλά πολύ βελτιωμένη σε σύγκριση με την πρόβλεψη που έκανε τον Απρίλιο η Παγκόσμια Τράπεζα για κατάρρευση 11,2%. Σε γενικές γραμμές οι αναλυτές συμφωνούν ότι η ρωσική οικονομία άντεξε, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η αντοχή αυτή δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται σοβαρές ζημιές σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτός της τεχνολογίας.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας –η διαφορά ανάμεσα στην αξία των εξαγωγών και εκείνην των εισαγωγών– τριπλασιάστηκε και πλέον τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ, 183,1 δισεκ., καθώς τα έσοδα εκτινάχθηκαν ενώ οι κυρώσεις προκάλεσαν βύθιση των εισαγωγών, αν και η κεντρική τράπεζα αναμένει να συρρικνωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο Βιούγκιν δήλωσε πως η προοπτική είναι ζοφερή ενόσω δεν διακρίνεται ένα τέλος στη σύγκρουση.

Ο κρίσιμος τομέας των εξαγωγών

«Οι αριθμοί μπορεί να ποικίλλουν, όμως το κύριο αποτέλεσμα των κυρώσεων είναι πως η διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης στη Ρωσία έχει διακοπεί για αρκετά χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι «όσο τα έσοδα από τις εξαγωγές είναι υψηλά, η οικονομία λαμβάνει πολύ ισχυρή υποστήριξη». Τόνισε, δε, ότι «αν οι εξαγωγές περιοριστούν πολύ… αυτό θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά και θα δούμε τον επόμενο κύκλο πτώσης του ΑΕΠ».

Μετά την επιβολή των πιο αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στη σύγχρονη ιστορία, περιλαμβανομένης της αποκοπής μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζές της από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι δυτικές χώρες και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται τώρα να περιορίσουν τη χρήση ρωσικού πετρελαίου και αερίου. Στο μεταξύ, Κίνα και Ινδία απολαμβάνουν μεγάλες εκπτώσεις στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα στρέφει το βλέμμα ανατολικά σε αναζήτηση εναλλακτικών αγορών.

Τεχνολογία δεύτερης διαλογής

Ο Βιούγκιν αναμένει πως ο αντίκτυπος ορισμένων κυρώσεων θα γίνει αισθητός με καθυστέρηση, ειδικότερα στον τεχνολογικό τομέα, όπου η εξάρτηση από τις εισαγωγές είναι μεγάλη. Βιομηχανικές πηγές δήλωσαν στο Reuters τον περασμένο μήνα πως οι ρωσικές αερογραμμές, περιλαμβανομένης της κρατικής Aeroflot, άρχισαν να αποσυναρμολογούν αεροσκάφη προκειμένου να εξασφαλίσουν ανταλλακτικά που δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν στο εξωτερικό λόγω των κυρώσεων.

«Ο κόσμος θα προχωρήσει μπροστά, αλλά η Ρωσία θα χρησιμοποιεί μόνο τεχνολογία δεύτερης διαλογής και θα ξοδεύει τεράστιους πόρους προκειμένου να αναδημιουργήσει αυτά που υπάρχουν ήδη στον κόσμο, αλλά δεν μπορούν να εισαχθούν», είπε ο Βιούγκιν. «Αν η κατάσταση δεν αλλάξει, η Ρωσία θα δει μια σταδιακή μείωση σε επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης», τόνισε ο βετεράνος οικονομολόγος που σύντομα αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί.

Καμία δημοσίευση για προβολή