Κορυφαίος Τούρκος πολιτικός: Η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία θα παραμείνει «κυματώδης» – Ποια είναι τα αγκάθια

Μπορεί η Τουρκία να προσπαθεί να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και να στείλει μήνυμα στις ΗΠΑ, ωστόσο, η σχέση Άγκυρας-Μόσχας εκτιμάται ότι θα έχει πολλές «αναταράξεις» και στο μέλλον.

Σε άρθρο του, ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς, επισημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μόνο καλά λόγια για τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο αυτό μάλλον αποδίδεται στην επιμονή της Τουρκίας να ενεργοποιήσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που αγόρασε από την Ρωσία.

Το πρόβλημα της Συρίας

Επίσης, ο Γιακίς επισημαίνει ότι οι τουρκικές φιλοδοξίες στον Καύκασο ταυτίζονται με την εκπεφρασμένη θέση της Μόσχας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ότι, δηλαδή, «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αυτή η αυτόνομη περιοχή είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν», του στενού συμμάχου της Τουρκίας. Ωστόσο, κάπου εδώ τα καλά τελειώνουν.

Κατά τον Γιακίς, η συνεργασία Άγκυρας-Μόσχας στη Συρία φθάνει στο τέλος της, καθώς η Ρωσία, με επίθεσή της στο στρατόπεδο Φαϊλάκ-αλ-Σαμ τον περασμένο Οκτώβριο, επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 78 άτομα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για τα όριά της στην περιοχή.

Υποχωρήσεις στο Ιντλίμπ

Το στρατόπεδο, που ήταν σημείο εκπαίδευσης μαχητών και υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, είχε τροφοδοτήσει με πολεμιστές όλες τις επιχειρήσεις της Άγκυρας στη Συρία από το 2016 και εντεύθεν και είχε αποτελέσει πηγή τρόμου για τις κουρδικές δυνάμεις της περιοχής που πολεμούσαν με τη βοήθεια των ΗΠΑ το ISIS.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο Γιακίς, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα εγκαταλείπει προκεχωρημένα φυλάκιά της στην περιοχή του Ιντλίμπ, μεταφέροντας στρατεύματα και υλικά στα βόρεια, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα αρχικά είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τις θέσεις αυτές.

Επαφές με εξτρεμιστές

Κατά τα φαινόμενα, η Ρωσία παρακίνησε την Τουρκία να αλλάξει σχεδιασμό και να μεταφέρει τους στρατιώτες της σε πιο ασφαλή σημεία, ωστόσο, η ανάκτηση των περιοχών από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ αποτελούν πρόβλημα για την Άγκυρα η οποία θέλει να έχει ισχυρό πόδι στο Ιντλίμπ.

Στα παραπάνω ο Γιακίς προσθέτει τις πληροφορίες για επαφές των μαχητών του Φαϊλάκ-αλ-Σαμ με μέλος της αλ Κάιντα, επαφές που ενδεχομένως ήταν γνωστές στην Άγκυρα, γεγονός που αν ισχύει δεν θα αρέσει καθόλου στη Μόσχά η οποία και δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την ενίσχυση των εξτρεμιστών στη Συρία.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Επίσης, επισημαίνει ότι η νέα ηγεσία των ΗΠΑ ίσως επιχειρήσει να τα βρει με τη Ρωσία σχετικά με τη Συρία, γεγονός που θα φέρει την Τουρκία σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς η Άγκυρα δρούσε υπό το καθεστώς Τραμπ πιο ελεύθερα στην περιοχή, έστω κι αν ερχόταν σε συμφωνίες με εξτρεμιστικά στοιχεία.

Ο Γιακίς υπογραμμίζει και το κουρδικό πρόβλημα και τις προσπάθειες της Μόσχας για συνεργασία των Κούρδων με την συριακή κυβέρνηση, ενώ δεν αναφέρεται καθόλου στη Λιβύη, όπου η Ρωσία στηρίζει ανοιχτά τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η Τουρκία έχει «βάλει πόδι» στην Τρίπολη.

Καταλήγοντας, ο Γιακίς εκτιμά ότι οι αναταράξεις στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή