Κορυφώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν : Έβγαλε το Cesme στο Αιγαίο και κατηγορεί την Ελλάδα για δημιουργία κλίματος έντασης

Cesme Ερντογάν

Kατακόρυφα αυξάνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θεωρητικά έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Χθες, προχώρησε σε δύο παράλληλες κινήσεις, ενδεικτικές της επιθετικής στρατηγικής που ακολουθεί έναντι της χώρας μας, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει κλίμα και να εμφανίσει την Αθήνα ως υπεύθυνη για τη δημιουργία έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ (Σκάϊ), πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, κατηγόρησαν την  Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Παράλληλα ισχυρίστηκαν πως στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί  συμπεριέλαβε  αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Υποστήριξαν, δε,  πως η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.

Το Cesme ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο 

Την ίδια ώρα, η  Άγκυρα ανακοίνωσε πως το Cesme ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο, οι οποίες είναι νόμιμες, σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες,  δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».

Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν πως «η Eλλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο με ασκήσεις και υποθαλάσσιες εργασίες. H Eλλάδα είχε κάνει παρόμοιες έρευνες μεταξύ Χίου και Ικαρίας τον Δεκέμβριο του 2000 με το πλοίο Ναυτίλος του Ελληνικού Ναυτικού»

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «μετά τις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα πραγματοποιεί υποθαλάσσιες εργασίες μεταξύ της Κρήτης και τη Πελοποννήσου, όπως και με νέα Navtex στις 18 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν υποθαλάσσιες εργασίες βόρεια της Κρήτης με άγνωστη ημερομηνία λήξης».

Πυρά και για τις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων

Παράλληλα στόχευσαν και τις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ισχυριζόμενοι πως «η Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου( ημερομηνία που ξεκινούσαν οι διερευνητικές ) πραγματοποίησε ασκήσεις βόρεια της Σκύρου  ( Κεραυνός-21) με τη συμμετοχή 20 πλοίων και αεροπορικών δυνάμεων.

Εξέδωσε NAVTEX για δράση υποβρυχίων μεταξύ 10-17 Φεβρουαρίου και υπήρχαν περιοχές που περιλαμβάνουν χωρικά ύδατα νησιών όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, τα Ψαρά, το Καστελόριζο,η  Ικαρία, ο Αγιος Ευστρατιος και η Σαμοθράκη τα οποία θα πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Σε άσκηση και με πραγματικές βολές που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 17 Μαρτίου και 17 Απριλίου, συμπεριέλαβε τα νησιά η Λήμνος, ο Αγιος Ευστράτιος, η Λέσβος,  το Καστελλόριζο, η. Σαμοθράκη καιη Χίος τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.  Αυτό δείχνει πως η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει  την ένταση».

Οι ίδιες πηγές κάλεσαν την Ελλάδα  να αποφύγει τις ενέργειες και την ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να προσπαθήσει στην επίλυση των προβλημάτων με συναντήσεις και ειλικρινή διάλογο».

Από όλα τα παραπάνω, προκύπτει σαφώς ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει την επιθετική της πολιτική, η οποία ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, δεν φτάνει ως τα άκρα, όπως τους περασμένους μήνες με το Oruc Reis.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή