Στον Έβρο δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Ευρώπης. Η κυβέρνηση την καλεί να πάρει άμεσα θέση για τις παράνομες ενέργειες Ερντογάν. Τι προβλέπει το άρθρο της Συνθήκης της ΕΕ που επικαλείται η Αθήνα

Με όλους τους τρόπους και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, η ελληνική κυβέρνηση κορυφώνει τις πιέσεις προς την Ε.Ε να πάρει θέση απέναντι στην παράνομη και εξωφρενική στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την συντονισμένη προσπάθεια να στείλει καραβιές προσφύγων/μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί κόκκινος συναγερμός καθώς η  κατάσταση στον Εβρο είναι εκρηκτική, με τις συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών να είναι αδιάκοπες,ενώ στη «μάχη» παίρνουν μέρος και τούρκοι στρατιωτικοί, γεγονός που μεγαλώνει τον φόβο τυχόν αιματηρών επεισοδίων.

Οπως αποφασίστηκε στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, η κυβέρνηση θα ενημερώσει άμεσατο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας  την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των “κυμάτων” προσφύγων”, θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

Επίσης, αναμένει με εύλογο ενδιαφέρον την έκτακτη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, εντός της εβδομάδας, που  είχε ζητήσει η Αθήνα και στην οποία αποκλειστικό θέμα συζήτησης θα είναι η κατάσταση στη Συρία και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Τί προβλέπει το άρθρο της Συνθήκης που επικαλείται η κυβέρνηση 

Το άρθρο της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλείται η κυβέρνηση προβλέπει τα εξής: “Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών. Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ – με τον οποίον αύριο θα επισκεφτεί από κοινού το έργο – και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μισέλ έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να επισκεφθεί αύριο, από κοινού με τον πρωθυπουργό, τον Εβρο. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική από την κυβέρνηση, καθώς ο κορυφαίος Ευρωπαίος παράγων θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει προσωπικά την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, τα οποία είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και να αποκτήσει άποψη για την άκρως επιθετική στρατηγική που ακολουθεί εσχάτως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιδείνωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα βλέπει η Frontex

Επιδείνωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα βλέπει η Frontex, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε εμπιστευτική της αναφορά, που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στην ίδια αναφορά, που διαβαθμίζεται ως εσωτερική και εμπιστευτική, τονίζεται πως αναμένονται μαζικές μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία.

Η αναφορά, η οποία έχει συνταχθεί με σκοπό να διαβιβασθεί προς τα πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσθέτει: «Θα είναι δύσκολο να σταματήσουν οι μαζικές ροές των ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει μέχρι εκεί» και κατά συνέπεια «η πίεση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί ακόμη και αν οι τουρκικές αρχές δράσουν κατά τρόπον ώστε να αποτρέψουν την διάβαση των συνόρων».

Η Frontex αναφέρει επίσης πως τα social media έχουν επηρεάσει σηματικά τις τελευταίες εξελίξεις: «Τα νέα που έχουν διαδοθεί εκεί, αυξάνουν την πιθανότητα μαζικής μετακίνησης από την Τουρκία προς τα σύνορα της Ευρώπης».

Σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη οι συγκρούσεις στη Συρία

Το πρωϊ του Σαββάτου, εξάλου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπορέλ, ο οποίος βρίσκεται στο Χαρτούμ.

Ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο κ. Μπορέλ ανταποκρίθηκε και προανήγγειλε έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπορέλ σημειώνει ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις εντός και γύρω από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας συνιστούν «σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Προκαλούν ανείπωτα ανθρωπιστικά δεινά στον πληθυσμό και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή και πέραν αυτής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει αυτή τη φρικτή ανθρωπιστική κρίση με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας  είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και χθες το βράδυ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Είχε επίσης  συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στον οποίον είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή