Κούρεμα 80% στα ενοίκια επιχειρήσεων: Ένα μέτρο που προσπαθεί να φρενάρει την αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών

    Μητσοτάκης μέτρα
    Της Δάφνης Γρηγοριάδη

    Κούρεμα 80% στα ενοίκια των επιχειρήσεων που θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο  ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης για όσες από αυτές παραμείνουν κλειστές την περίοδο των εορτών. Οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν από το κράτος ως αποζημίωση για το λιγότερο ενοίκιο που θα λάβουν από τους ενοικιαστές τους το 60% του ονομαστικού ποσού του ενοικίου.

    Εξαιρούνται του μέτρου επιχειρήσεις που λειτουργούν αλλά εντάσσονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ οι οποίες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατέβαλαν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν πρόκειται το μέτρο να επεκταθεί ώστε να επωφεληθούν της μείωσης ενοικίου και οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων αυτών.

    Προσωρινή ανάσα στους ενοικιαστές

    Το κούρεμα θα δώσει προσωρινή ανάσα στους ενοικιαστές ειδικά στα καταστήματα εστίασης τα οποία είναι εντελώς κλειστά (δεν λειτουργούν ούτε με take away)  και βρίσκονται σε πολυσύχναστες περιοχές όπου τα ενοίκια είναι τσιμπημένα. Φαίνεται το κυβερνητικό επιτελείο να αναγνωρίζει την δυσκολία όσων καταβάλουν ενοίκιο για επαγγελματική στέγη σε αυτή την δύσκολη συγκυρία.

    Ας μην ξεχνάμε επιπλέον πως αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων σημαίνει αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών όχι μόνο προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αλλά και  προς το κράτος καθώς παράλληλα τρέχουν και υποχρεώσεις σε ατομικό επίπεδο, πληρωμές φόρων, τέλη κυκλοφορίας κλπ τα οποία “μπαίνουν” σε δεύτερη μοίρα όταν υπάρχουν δυσκολίες στην επιχείρηση και στην καταβολή μισθών του προσωπικού.

    Την ίδια ώρα κατεβάζει ξανά ρολά η υπόλοιπη Ευρώπη: Ξανά στον πάγο από χθες η οικονομική δραστηριότητα της ισχυρότερης Ευρωπαϊκής οικονομίας δηλαδή της Γερμανίας, αλλά και άλλων μεγάλων χωρών όπως η Γαλλία και η Ολλανδία. Το νέο κλείσιμο θα έχει αντίκτυπο στην απασχόληση και στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

    Η εκτιμώμενη απώλεια για το μέσο εισόδημα από την απασχόληση σε επίπεδο ΕΕ είναι -5,2% το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Οι συνέπειες από χώρα σε χώρα είναι άνισες,  ιδιαίτερα έντονες για τις  ευάλωτες υποομάδες του ενεργού πληθυσμού, με τους χαμηλόμισθους να έχουν απώλειες 3 έως 6 φορές μεγαλύτερες από τους υψηλόμισθους στα μισά κράτη μέλη της ΕΕ.

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή