«Κουνάει μαντήλι» ο Πάνος Καμμένος – Μονόδρομος για τον αρχηγό των ΑΝΕΛ το διαζύγιο με τον Αλέξη Τσίπρα στο σημερινό κρίσιμο τετ α τετ. «Θα πράξω αυτό που πρέπει» δηλώνει...

Έτοιμος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εμφανίζεται ο Πάνος Καμμένος, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στον ιδιότυπο ανένδοτο που κήρυξε κατά των αποφάσεων του πρωθυπουργού που οδήγησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με τον κυνισμό που χαρακτηρίζει τους χωρίς αρχές πολιτικούς συνεταιρισμούς:

Αφού εξασφάλισε την αποστασία βουλευτών των ΑΝΕΛ – και έτσι τη διάλυση στην ουσία του κόμματος του Πάνου Καμμένου- του είπε: «Και τώρα έλα να τα βρούμε».

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ προσέρχεται σήμερα στη συνάντηση στο Μαξίμου στριμωγμένος σε δύο μόνο επιλογές. Ή καταπίνει αμάσητα όσα «ηρωικά» έχει πει και συμβιβάζεται με μια εξαιρετική «κωλοτούμπα» ή «κουνάει μαντήλι» στην κυβέρνηση και αποχωρεί «μόνος και έρημος», με τον πρωθυπουργό να ζητά από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης – στην ουσία από… τους βουλευτές του συνεταίρου του και κανά δυό άλλους πρόθυμους.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ -εφόσον πραγματοποιηθεί -και η προαναγγελθείσα συνάντηση των Τσίπρα – Καμμένου επαναφέρουν στο τραπέζι μια σειρά από σενάρια που μπορεί να ακολουθήσει ο Πάνος Καμμένος.

Είτε λοιπόν ο Πάνος Καμμένος θα ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό πως ο ίδιος και τα στελέχη του αποχωρούν από την κυβέρνηση δεδομένου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών απέχει ελάχιστα βήματα από την Βουλή των Ελλήνων, άρα θα ζητήσει από τον Τσίπρα να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό αντικαθιστώντας όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην κυβέρνηση και να δεσμευτεί πως τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φιλοξενήσουν νυν ή πρώην στελέχη του κόμματός του.

Επίσης, θα ενημερώσει τόσο τα μέλη της ΚΟ όσο και τον πρωθυπουργό πως θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία για την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και πως δεν θα ψηφιστεί ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ.

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα ο ίδιος θα δηλώσει ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και πως δεν θα παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον η διαδικασία έρθει πριν την κύρωση της Συμφωνίας. Η τελική απόφαση όμως για το αν θα εγείρει επισήμως ζήτημα δεδηλωμένης ενδεχομένως να εξαρτηθεί από την στάση του πρωθυπουργού στο αίτημα για αποπομπή όλων των ΑΝΕΛιτών από την κυβέρνηση.

Άλλες πάλι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο κ. Καμμένος δεν θα εγείρει ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση. Θα ανακοινώσει ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα αλλά θα αποφύγει να πει πως εγκαταλείπουν την πλειοψηφία.

Τέλος, υπάρχει και το ακραίο σενάριο του «ξαφνικού θανάτου». Συγκεκριμένα, όσοι το διακινούν υποστηρίζουν πως στην περίπτωση που ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει στην ΚΟ κομματική πειθαρχία τόσο για την Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, θα τον εγκαταλείψουν αμέσως 3 -4 βουλευτές που θα δηλώσουν ότι οι ίδιοι στηρίζουν την κυβέρνηση. Αυτό, εκτός του ότι οι ΑΝΕΛ παύουν να είναι ΚΟ, σημαίνει πως ο Πάνος Καμμένος θα είναι πλέον ένας απλός ανεξάρτητος βουλευτής που ενδεχόμενη δήλωση περι απόσυρσης της εμπιστοσύνης του από την κυβέρνηση δεν θα εγείρει αυτόματα ζήτημα δεδηλωμένης.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ