Κραχ στην Τουρκία με υπογραφή Ερντογάν: Καταρρέει το χρηματιστήριο – «Βουτιά» 15% για την λίρα – Τραπεζικό sell off και φόβοι για capital controls

Κραχ Τουρκία

Με ντόμινο ολικής οικονομικής κατάρρευσης απειλεί την Τουρκία η απόφαση-σοκ του Ταγίπ Ερντογάν να αποπέμψει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νατζί Αγκμπάλ.

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολη βρίσκεται από το πρωί σε τροχιά κατάρρευσης, οι συναλλαγές διακόπηκαν δύο φορές, η πτώση της λίρας δείχνει ασυγκράτηση και, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών , υπάρχει διάχυτος φόβος για επιβολή capital controls.

Διακόπηκε δύο φορές η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο 

Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο  ανεστάλησαν για πρώτη φορά για 35 λεπτά για να επαναληφθούν στις 09.30 ώρα Ελλάδας, αφού ο γενικός δείκτης είχε σημειώσει πτώση 6,65%,

Η λειτουργία της αγοράς όμως αποκαταστάθηκε μόνο για 8 λεπτά, πριν η συνεδρίαση διακοπεί ξανά για δεύτερη φορά στις 09.38 ώρα Ελλάδας, ύστερα από νέα πτώση του γενικού δείκτη κατά 7%.

Την ίδια η «βουτιά» της λίρας έφθασε στο 14,8% έναντι του δολαρίου αγγίζοντας τα ιστορικά χαμηλά της 6ης Νοεμβρίου. Το πρωί η λίρα κινείτο στις 7,8645 λίρες ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να διαπραγματεύεται στις 8,4707 λίρες κατά τις πρώτες πρωινές ώρες των συναλλαγών στην Ασία.

Φόβοι για capital controls

Στο χρηματιστήριο, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τράπεζες, με τον δείκτη τους να υποχωρεί σχεδόν 10% και να πυροδοτεί περαιτέρω τους φόβους για επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Τους φόβους αυτούς επιχείρησε να καθησυχάσει ο τούρκος υπουργός Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής capital controls: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να παραμένει προσηλωμένη στην ελεύθερη αγορά και σε ένα φιλελεύθερο καθεστώς συναλλάγματος. […] Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στη σταθερότητα των τιμών και οι δημοσιονομικές πολιτικές θα στηρίξουν τη νομισματική αρχή στις προσπάθειές της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό», είπε.

Σήμα κινδύνου από SocGen, Deutsche Bank και Barclays

Παρά ταύτα, ο πανικός επιτάθηκε μετά την σύσταση της Societe Generale προς τους επενδυτές να εγκαταλείψουν την Τουρκία, καθώς και τις αρνητικές προβλέψεις της Deutsche Bank και της Barclays για την έκβαση της κρίσης στην Τουρκία.

Η Deutsche Bank προειδοποιεί με αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, ενώ η Barclays χαρακτηρίζει «φιλικό προς τις αγορές» τον, πρώην πλέον, κεντρικό τραπεζίτη Νατζί Αγκμπάλ τονίζοντας πως η απομάκρυνσή του θα επηρεάσει την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας.

Ο Αγκμπάλ καθαιρέθηκε με προεδρικό διάταγμα, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την νύχτα της Παρασκευής και στο οποίο δεν δίνεται κάποια επίσημη εξήγηση. Ωστόσο η αποπομπή του έγινε δύο ημέρες μετά τη μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζα της Τουρκίας – μια πολιτική, που βρίσκει παγίως αντίθετο τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αγκμπάλ βρισκόταν στη θέση αυτή μόλις 5 μήνες, και είχε τοποθετηθεί μετά την καθαίρεση από τον Ερντογάν και του προκατόχου του.

Σύμφωνα με την Eurasia Group, η σύγκρουση Αγκμπάλ-Ερντογάν, καίτοι αναμενόταν, ήρθε πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου και αφήνει την Τουρκία σε πολύ πιο αδύναμη θέση από αυτήν στην οποία βρισκόταν τον Νοέμβριο. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurasia, “η αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη συνιστά επιστροφή στις ανορθόδοξες πολιτικές και θα τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα, θα καταστρέψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και εντέλει θα πυροδοτήσει capital controls”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή