Κρατική αεροπειρατία: Παιχνίδια πρακτόρων στο αεροδρόμιο του Μινσκ και νέο θρίλερ με πτήση της Lufthansa. Η Λευκορωσία δοκιμάζει τα όρια της Δύσης. Νέες κυρώσεις ετοιμάζει η Ε.Ε.

Αεροδρόμιο Μινσκ

Με «παιχνίδια πρακτόρων» στο αεροδρόμιο του Μινσκ και με νέο θρίλερ, αυτή την φορά με πτήση της Lufthansa, ο πρόεδρος Λουκασένκο και η Λευκορωσία δοκιμάζουν τα όρια της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σήμερα το μεσημέρι, μια ημέρα μετά την κρατική αεροπειρατία στο αεροσκάφος της Ryanair και την σύλληψη Προτάσεβιτς, οι αρχές του αεροδρομίου του Μινσκ απαγόρευσαν την επιβίβαση σε αεροσκάφος της Lufthansa για λόγους ασφαλείας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αρχές φέρεται να είχαν πληροφορία για πιθανή τρομοκρατική επίθεση. Το αεροπλάνο είχε προορισμό τη Φρανκφούρτη.  To ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti αναφέρει ότι υπήρξε απειλή για βόμβα, η   οποία ελήφθη μέσω mail.

Λίγη ώρα νωρίτερα, και ο διευθύνων σύμβουλος της Ryannair Μάικλ Ο Λίρι είχε καταγγείλει «κρατική αεροπειρατεία» από το καθεστώς Λουκασένκο αλλά και παρουσία πρακτόρων της KGB στο αεροδρόμιο του Μινσκ.

Πράκτορες της KGB στο αεροδρόμιο του Μινσκ;

“Ήταν μία περίπτωση κρατικής αεροπειρατείας”, είπε ο CEO της εταιρείας, ενώ υποστήριξε πως “φαίνεται ότι η πρόθεση των αρχών ήταν να βγάλουν από το αεροπλάνο έναν δημοσιογράφο και το άτομο που το συνόδευε”. Μάλιστα, ο O’ Leary είπε ότι “πιστεύουμε πως υπήρχαν κάποιοι πράκτορες της KGB στο αεροδρόμιο”.

Ο δημοσιογράφος και φωτορεπόρτερ Ρόμαν Προτάσεβιτς που επέβαινε στην πτήση – θρίλερ της Ryannair συνελήφθη και κρατείται από τις αρχές της Λευκορωσίας, καθώς από το 2019 βρίσκεται στο στόχαστρο του προέδρου Λουκασένκο, ως υποστηρικτής της αντιπολίτευσης. Είχε βρεθεί στη χώρα μας, συνοδεύοντας την αρχηγό της λευκορωσικής αντιπολίτευσης  αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ενώ φέρεται να έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των τρομοκρατών από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Παγκόσμιο διπλωματικό θρίλερ 

Η κρατική αεροπειρατεία έχει πυροδοτήσει διπλωματικό θρίλερ παγκόσμιας εμβέλειας, και την οργή της Ε.Ε. που εξετάζει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων προς τη Λευκορωσία.

Η υπόθεση θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες κατά την σημερινή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, αλλά όπως αναγνωρίζουν διπλωματικές πηγές οι τρόποι απάντησης είναι περιορισμένοι. Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έχουν ήδη επιβάλει σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά του Μινσκ από τον περασμένο χρόνο για την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας.

Διακοπή της χρήσης του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας εξετάζει η Ε.Ε.

Ενα επιπλέον μέτρο που συζητείται τώρα είναι η παράκαμψη του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας στις διεθνείς πτήσεις.

Ηδη, η Λιθουανία και η Λεττονία ανακοίνωσαν ότι δεν θα χρησιμοποιούν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο στις πτήσεις των εταιριών τους.

Οι ευρωπαίοι εταίροι της επεξεργάζονται επίσης μέτρα για την διακοπή των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ενώ είναι πιθανό να απαγορεύσουν την προσγείωση στα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ενωσης των αεροσκαφών της εθνικής αεροπορικής εταιρείας της Λευκορωσίας Belavia, όπως έγινε γνωστό από την Γαλλική Προεδρία.

Η ΕΕ κάλεσε σήμερα και τον πρέσβη της Λευκορωσίας «για να καταδικάσει το απαράδεκτο βήμα των αρχών της Λευκορωσίας, οι οποίες ανάγκασαν πολιτικό αεροπλάνο να εκτελέσει έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ και συνέλαβαν τον επιβάτη του Ρομάν Προτασέβιτς, ανεξάρτητο δημοσιογράφο και ακτιβιστή της Λευκορωσίας».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή