Κρίση στη Μέση Ανατολή: Τι «είδε» ο Μπλίνκεν στην Άγκυρα, τι ζήτησε ο Φιντάν, γιατί η συνάντηση ήταν αμήχανη

Μπλίνκεν - Φιντάν

Παρότι δεν υπήρξαν κοινές δηλώσεις, από τα… συμφραζόμενα προκύπτει ότι η εξέλιξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Φιντάν ήταν καλή και παραγωγική και ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να επεκταθεί σημαντικά η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, οι δύο τους συζήτησαν επίσης την προσπάθεια για βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή. «Εργαζόμαστε πολύ επιθετικά για να φέρουμε περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, καθώς και για να συνεχίσουμε να βγάζουμε τους ανθρώπους από τη Γάζα», ανέφερε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας πως μια ουσιαστική πτυχή για την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας είναι η πρόοδος στο θέμα των απαχθέντων που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις»

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ομήρων, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, λέγοντας «επικεντρωνόμαστε έντονα σε αυτό». «Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Αναφερόμενος επίσης στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης. «Πιστεύω ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια άποψη έχει και η Τουρκία» είπε.

Το δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ της αμερικανικής αντιπροσωπείας και εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να πείσουν την Τουρκία να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους απαχθέντες. Ωστόσο, από την τουρκική πλευρά ξεκαθάρισαν ότι η συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων θα πρέπει να είναι αμοιβαία. Δηλαδή, η Χαμάς θα απελευθερώσει τους απαχθέντες που κρατάει και την ίδια στιγμή, το Ισραήλ θα αφήσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που έχει φυλακίσει. Επίσης, οι Τούρκοι ζήτησαν από τους Αμερικανούς μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

Ψυχρή υποδοχή

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα, ο Φιντάν «τόνισε την ανάγκη να εμποδιστεί το Ισραήλ να στοχεύει αμάχους στη Γάζα και να κηρύξει αμέσως πλήρη κατάπαυση του πυρός». Επιπλέον, όπως οι πηγές ανέφεραν πως «η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν στην ανάγκη αποτροπής της βλάβης των αμάχων στη Γάζα, στην ανάγκη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη λύση των δύο κρατών. Στη σημερινή συνάντηση τονίστηκε επίσης η ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για τη λύση των δύο κρατών». Ο Φιντάν επέστησε ακόμα την προσοχή του Μπλίνκεν στο γεγονός ότι οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων και η καταστροφή των υποδομών στη Γάζα είναι απαράδεκτοι.

Ενδεικτική πάντως του ψυχρού κλιματος που επικράτησε στη συνάντηση ήταν μια κίνηση του Χακάν Φιντάν κατά την υποδοχή του Άντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με το CNN Turk και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να αγκαλιάσει τον Τούρκο ομόλογό του με τον Χακάν Φιντάν να κάνει μια κίνηση και να «κόβει» την πρόθεση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Επίσης, σημειώνεται και η χθεσινοβραδυνή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Αντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Αγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών

Καμία δημοσίευση για προβολή