Τι μας έμαθε η νέα επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν και πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση

Τι μας δίδαξε η νέα επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν και ποια θα είναι η εξέλιξη

Ανατρέποντας προβλέψεις, υπολογισμούς και πληροφορίες, το Ισραήλ απάντησε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου με χτύπημα σε αεροπορικές εγκαταστάσεις του Ιράν, κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο.

Το χτύπημα, αυτό καθαυτό, θεωρείται περιορισμένο και “χειρουργικό”. Ωστόσο, τα όσα συμπαραδηλώνει χρειάζονται περαιτέρω ανάλυσης, προκειμένου να διαμορφωθεί μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, αλλά και της πιθανής εξέλιξής της στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον.

Ισραήλ

Με την επίθεση κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν, το Ισραήλ έστειλε στο Ιράν ένα σαφές μήνυμα: μπορούμε να χτυπήσουμε όποτε θέλουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτό. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η επίθεση έγινε με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη -μάλλον F-15 και F-35- δείχνει ότι το Ισραήλ έκανε επίδειξη δύναμης αλλά και εκτίμηση των δυνατοτήτων που η αεροπορία του (η οποία υπερέχει κατά παρασάγγας από την ιρανική) του δίνει.

Ιράν

Η Τεχεράνη επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, πιθανότατα για δύο λόγους:

  • Πρώτον, για να μην παραδεχθεί ότι η αεράμυνά της πιάστηκε στον ύπνο και οι Ισραηλινοί χτύπησαν σχεδόν ανενόχλητοι και
  • Δεύτερον, διότι είναι προφανές ότι το Ιράν δεν επιθυμεί, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να εμπλακεί σε κάτι πιο σοβαρό με το Ισραήλ, κάτι που φάνηκε και με το δικό του χτύπημα.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι από τούδε η Τεχεράνη θα “σφίξει” πολύ την εναέρια άμυνά της και ότι δεν αποκλείεται να απαντήσει με χτύπημα στο Ισραήλ, αντίστοιχου μεγέθους και στόχευσης. Το αν και πότε θα φανεί τις επόμενες ώρες/ημέρες.

ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον, που μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να αποτρέψει μια εν θερμώ ισραηλινή απάντηση, έμεινε με τον “μουτζούρη” στο χέρι, καθώς ενημερώθηκε για τις προθέσεις του Ισραήλ λίγες ώρες πριν την έναρξη της επιχείρησης. Δεν είναι τυχαίο ότι πηγές της κυβέρνησης Μπάιντεν διέρρευσαν σε αμερικανικά ΜΜΕ λεπτομέρειες και, κυρίως, τον… δράστη της επίθεσης, ούτε ότι σε γενικές γραμμές η Ουάσινγκτον τηρεί μια πιο “χαμηλών τόνων” στάση.

Ισραήλ-ΗΠΑ

Εδώ τα πράγματα γίνονται ζόρικα, καθώς οι ΗΠΑ εκτέθηκαν από το Ισραήλ: ενώ διέρρεαν ότι η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα υλοποιηθεί μετά το εβραϊκό Πάσχα και ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε καταφέρει να “τιθασεύσει” τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, εντούτοις, διαπίστωσαν ότι για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ κάνει αυτό που θέλει, χωρίς να τους δίνει “λογαριασμό”. Αυτό που μένει να φανεί είναι πόσο πιστεύει η Ουάσινγκτον στο δόγμα ότι “το Ισραήλ, αν επιτεθεί στο Ιράν, είναι μόνο του”.

Ιράν-Ισραήλ

Μετά από χρόνια “σκιώδους πολέμου”, πλέον Ιερουσαλήμ και Τεχεράνη βρίσκονται στη φάση “και τώρα οι δυο μας”. Προς το παρόν, η σύγκρουση περιορίζεται σε “χειρουργικά” χτυπήματα σε στρατιωτικούς (και όχι πολιτικούς) στόχους, καθώς καμία από τις δύο χώρες δεν φαίνεται να επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο “ατυχήματος” ή μιας κίνησης που μπορεί να οδηγήσει τις δύο χώρες σε ολοκληρωτικό πόλεμο, κάτι που εξαρτάται και από τις πολιτικές ισορροπίες σε Ισραήλ και Ιράν (που, δυστυχώς, δεν είναι και πολύ σταθερές).

Ευρώπη

Και η Ευρώπη πού βρίσκεται σε όλα αυτά; Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, οι Βρυξέλλες μοιάζουν αδύναμες να παίξουν κάποιο ρόλο πέραν αυτού του παρατηρητή και σχολιαστή, άντε και να συμμετέχουν σε αμυντικού τύπου ενέργειες, όπως η κατάρριψη πυραύλων και drones στο Μπαμπ ελ Μπαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα ή με κατεύθυνση το Ισραήλ. Για άλλη μια φορά, η ΕΕ μοιάζει να αδυνατεί να αποκτήσει ενεργό ρόλο, πέραν από μεμονωμένες πρωτοβουλίες κάποιων κρατών και αυτό λέει πολλά.

Προοπτικές

Όπως προαναφέρθηκε, προς το παρόν καμία πλευρά δεν δείχνει έτοιμη ή πρόθυμη να “πατήσει το κουμπί” για ολοκληρωτικό πόλεμο και το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της σταδιακής αποκλιμάκωσης. Ωστόσο, τα χτυπήματα στο έδαφος του Ιράν και του Ισραήλ δείχνουν ότι πλέον η “πίστα” έχει αλλάξει και ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δυστυχώς…

Καμία δημοσίευση για προβολή