Κρίση στην Ουκρανία: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ συγκαλεί ο Σαρλ Μισέλ με φόντο τη ρωσική επιθετικότητα

Ο κύβος ερρίφθη και η ΕΕ πλέον σε επίπεδο αρχηγών κρατών καλείται να καθορίσει τη στάση της έναντι των εξελίξεων στην Ουκρανία, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Η επιστολή

Έτσι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 21:00 ώρα Ελλάδος την Πέμπτη, με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνεδριάζουν δια ζώσης για την κρίση στην Ουκρανία και τις εξελίξεις μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ από τη Ρωσία. Στην επιστολή που έστειλε ο Σαρλ Μισέλ προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, αναφέρεται στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας οι οποίες όπως αναφέρει, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. «Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για την αλλαγή των συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα», αναφέρει ο Βέλγος πολιτικός και σημειώνει πως «θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενότητα που επιδείξατε τις τελευταίες ημέρες, ιδίως με την ταχεία έγκριση σήμερα της δέσμης κυρώσεων από το Συμβούλιο».

Η ατζέντα

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Υπονομεύουν επίσης την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας». Τονίζει, δε, ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίσουμε από κοινού τη συλλογική μας προσέγγιση και δράση». Ως προς την ατζέντα της Συνόδου αναφέρει ότι «θα ήθελα να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις, πώς προστατεύουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, πώς αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία, ιδίως κρατώντας τη Ρωσία υπόλογη για τις ενέργειές της, πώς θα στηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και τον λαό της. Ανυπομονώ να σας δω αύριο το βράδυ».

Οι κυρώσεις

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και συγκεκριμένα σε 351 μέλης της Ρωσικής Δούμας, 27 άτομα και «οντότητες» από το χώρο των επιχειρήσεων, των Ενόπλων Δυνάμεων της πολιτικής και των ΜΜΕ που απειλούν την κυριαρχία της Ουκρανίας, στις εμπορικές/οικονομικές σχέσεις των δύο αποσχισθεισών «δημοκρατιών» με την ΕΕ και στην πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, δηλαδή, στις δυνατότητες της να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφαλαία από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή