Κρίσιμα ταξίδια Μητσοτάκη – Στην Ευρώπη για την οικονομία, στις ΗΠΑ για την εθνική ασφάλεια

Συναντήσεις με τους ισχυρούς ηγέτες που έχουν ρόλο στα ανοιχτά Ελληνικά θέματα θα έχει αμέσως μετά το 15Αύγουστο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα «σαφάρι» στο Παρίσι, το Βερολίνο, τη Χάγη και ενδεχομένως στην Ουάσιγκτον.

Στην Ευρώπη – σε τρία ταξίδια μεταξύ 20 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου – ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να καταστήσει κοινωνούς του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος τον Εμμανουέλ Μακρόν και την Άγκελα Μέρκελ, καθώς και τους πολιτικούς ηγέτες της πάντα «σκεπτικής» με την Ελλάδα Ολλανδίας, ενημέρωση που αποτελεί προϋπόθεση  για την επίπονη διαδικασία  αναθεώρησης των δεσμεύσεων Τσίπρα για τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα.

“Εμπιστευτείτε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα”

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι :

 • «Η νέα Ελληνική κυβέρνησή δεν αμφισβητεί τους ποσοτικούς στόχους του υφιστάμενου προγράμματος».
 • Είναι ανάγκη, όμως, να κατανοήσουν οι δανειστές ότι «έχει  το δικό της πρόγραμμα και το δικό της μείγμα πολιτικής που κινείται στον αντίποδα της ξέφρενης φοροκαταιγίδας που έπληξε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καταδικάζοντάς την σε αναιμική ανάπτυξη και κρατώντας τη δέσμια στον φαύλο κύκλο της κρίσης».
 • «Η νέα κυβέρνησή δεν μπορεί να αναλάβει την ιδιοκτησία ενός  προγράμματος (αυτού που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας) που δεν πιστεύει»
 • « Πρέπει οι εταίροι μας στην ΕΕ να εμπιστευτούν το νέο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, πολύ περισσότερο αφού ήδη το εμπιστεύονται οι Αγορές».

Όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες του economicο.gr (ήδη από τις 25/07) με το «Αυγουστιάτικο σαφάρι» στις ισχυρές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και να ενημερώσει για τις μεταρρυθμιστικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη στις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι:

 • Να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει στο πρόγραμμά του
 • Να εξηγήσει τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς του
 • Να διαβεβαιώσει για την πιστή τήρηση των δημοσιονομικών στόχων στους οποίους έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση Τσίπρα, για το 2019 και 2020, καθησυχάζοντας τους δανειστές ότι δεν θα υπάρχουν αιφνιδιασμοί.

Όσοι γνωρίζουν τις σκέψεις του πρωθυπουργού θεωρούν ότι το ταξίδι αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής του για τη μείωση των υπέρογκων πλεονασμάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας. Όπως τονίζουν:

 • «Ενας ενάρετος κύκλος, με χαμηλό κόστος δανεισμού, με υλοποίηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων, με διόγκωση των επενδύσεων, με τόνωση της ρευστότητας και με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, θα ενισχύει διαρκώς την αξιοπιστία της χώρας θα συμβάλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσα στο 2020»

Στο τραπέζι όλο το “πακέτο” των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Στην Ουάσιγκτον ενδέχεται να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά τη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17-30 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, στην οποία προγραμματίζει να βρεθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, «η ελληνική κυβέρνηση και ο Λευκός Οίκος έχουν εκφράσει κοινή προθυμία για μια συνάντηση» και «το μόνο που εκκρεμεί είναι η χρονική στιγμή». Ίσως, λένε, αυτή να είναι «μια καλή ευκαιρία» να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν:

 • στις Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ
 • Τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την συμμετοχή των ΗΠΑ στον άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
 • Τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ

Σήμερα (Δευτέρα) ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λευκωσία, πρώτο προγραμματισμένο ταξίδι του στο εξωτερικό, που πέραν του προφανούς συμβολισμού του, έχει σημαντική αντζέντα που αναφέρεται στις Τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις παραβιάσεις της Κυπριακής κυριαρχίας.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή