Kρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Τί προσδοκά η κυβέρνηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα

πρωτογενή πλεονάσματα

Πολλά, για την τύχη της ελληνικής οικονομίας, θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της Ε.Ε. το 2022 για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η Ελλάδα εντάχθηκε, μαζί με όλους τους άλλους, στο ειδικό καθεστώς του κοροναϊού, που επέτρεψε υψηλά ελλείμματα και εκτίναξη του χρέους, αλλά οι αγορές δεν ξεχνούν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ειδική περίπτωση, με το υψηλότερο χρέος της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, το χρέος εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 198% του ΑΕΠ το 2021, υποχωρώντας από το 206% του ΑΕΠ του προηγούμενου χρόνου, παρότι σε ονομαστικές τιμές αυξήθηκε κατά 9 δισ. ευρώ.

Η ταχύτερη δυνατή επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα 

Αλλα 3 δισ. ευρώ αναμένεται να προστεθούν φέτος και το ερώτημα είναι αν θα μείνουμε εκεί και πώς θα εκφραστεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει ασφαλώς να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα το ταχύτερο δυνατόν.

Η κυβέρνηση θα ήθελε να τεθεί στόχος της τάξης του 1,5%-2% του ΑΕΠ, ώστε να έχει δημοσιονομικές ανάσες για ελαφρύνσεις και επενδύσεις.

Η πρόταση του επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, που διατυπώθηκε την περασμένη Τετάρτη, να τεθούν διαφορετικά όρια χρέους για κάθε κράτος, πιθανώς θα διευκόλυνε την Ελλάδα, εφόσον υιοθετηθεί, αφού θα επέτρεπε μια συγκριτικά βραδύτερη αποκλιμάκωση του χρέους της.

Η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις 

Η Ελλάδα δεν έχει, τέλος, την πολυτέλεια το 2022 να ξεχάσει ούτε τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να κάνει.

Χωρίς αυτές, με κορυφαίου ενδιαφέροντος για τους εταίρους την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δύσκολα θα κηρυχθεί το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Να σημειωθει ότι από τις επόμενες αξιολογήσεις εξαρτάται και η είσπραξη του τελευταίου 1,5 δισ. ευρώ σε επιστροφές SMPs και ΑNFAs το 2022.

Καμία δημοσίευση για προβολή