Κρίσιμη η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – Στο τραπέζι η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των κρατών μελών για να αντιμετωπίσουν την κρίση

Καταλυτική Σύνοδος Κορυφής για επιδότηση του κόστους ενέργειας και άμυνας.

 

  • Aν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει στη διάθεσή της ένα πρόσθετο δημοσιονομικό “όπλο”  τουλάχιστο 4 δις ευρώ (περίπου 2% του ΑΕΠ) και να καλύψει έτσι το κόστος των μέτρων προστασίας που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα.

Η απόφαση δεν είναι εύκολη, λόγω της διχογνωμίας που επικρατεί στα κράτη μέλη. Την Τρίτη,  οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατέληξαν σε μία ομόφωνη πρόταση – εισήγηση προς τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, με συνέπεια η τελική απόφαση για την χρήση των χρημάτων από τον ESM να παρθεί σήμερα από τους ηγέτες της ΕΕ.

Παράλληλα θα γίνει συζήτηση για την έκδοση ειδικού κορονο – ομόλογου (corona bond) προκειμένου η EE να στηρίξει με πρόσθετα μέτρα τον αγώνα των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών και επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού.

Η επιστολή των εννέα ηγετών για το corona bond

Χθες εννέα χώρες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανέλαβαν πρωτοβουλία για να πιεστεί η Σύνοδος να αποφασίσει την έκδοση “κορονο-ομολόγων”.

Τη σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την για την ανάγκη έκδοσης ειδικού έκδοση του ειδικού αυτού ευρω-ομολόγου  πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και του Λουξεμβούργου.

Οι εννέα ηγέτες τονίζουν ότι η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μία πρωτοφανή απειλή η οποία απαιτεί επενδύσεις στα συστήματα υγείας αλλά και παρεμβάσεις για την προστασία της οικονομίας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι “εννέα” προτείνουν την έκδοση ενός ευρωπαϊκού ομολόγου μεγάλου μεγέθους και διάρκειας, προς όφελος όλων των κρατών-μελών, ώστε να χρηματοδοτηθούν σταθερά τόσο ο υγειονομικός αγώνας κατά του Covid-19 όσο και τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Τολμηρές δημοσιονομικές κινήσεις, άλλωστε, θα μπορούν να συνοδεύσουν τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν λάβει η Κομισιόν αλλά και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα αξίας άνω του 1 τρισεκατομμύριου ευρώ έως το τέλος του έτους, συνδυάζοντας το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 750 δισεκ. ευρώ με το προϋπάρχον QE, το οποίο μάλιστα έχει ενισχυθεί κατά 120 δισεκατομμύρια.

Οι ηγέτες σημειώνουν ακόμα ότι το Συμβούλιο θα μπορούσε να εξετάσει ειδική χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό δαπανών που απορρέουν από τον ιό, τουλάχιστον για την περίοδο 2020-21, και πέραν των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  • Οι “εννέα” επισημαίνουν επίσης ότι είναι ανάγκη οι πρακτικές εναντίον της πανδημίας να ευθυγραμμιστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και να υπάρξουν σαφείς, συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές, έτσι ώστε όταν αποσυρθούν τα ακραία σημερινά μέτρα να μην υπάρξει  βιαστική επιστροφή στα προηγούμενα δεδομένα, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος επανεισαγωγής του ιού από άλλες χώρες.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του πως “υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη ρευστότητας” και πως “απαιτείται να ληφθούν γενναίες αποφράσεις από την Ευρώπη για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία”.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως η συζήτηση για τα ομολόγα του κορονοϊού θα απαιτήσει συναινέσεις που σήμερα δεν είναι διαθέσιμες. «Δεν θα είναι εύκολη συζήτηση», είπε και τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση που θα έχει τα χαρακτηριστικά δημιουργικής αλληλεγγύης».

Καμία δημοσίευση για προβολή