Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με Ζάεφ με στόχο να βελτιωθεί η θέση της χώρας έναντι των “Πρεσπών”

Την πρώτη τους συνάντηση θα έχουν  ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο ομόλογός του της Βόρειας Μακεδονίας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στις 24-27 Σεπτεμβρίου.

Τα διπλωματικά γραφεία των δύο κυβερνήσεων βρίσκονται σε συνεννόηση για την οριστικοποίηση του χρόνου της  συνάντησης, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά είχε αντιταχθεί με ένταση στη Συμφωνία των Πρεσπών και υπό αυτό το κλίμα, το ζήτημα του Μακεδονικού βρίσκεται ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι παρά τη σοβαρή του διαφωνία με συγκεκριμένες διατάξεις της Συμφωνίας ο κ. Μητσοτάκης επαναλάμβανε διαρκώς στις προεκλογικές του ομιλίες ότι «ούτε η ίδια η Συμφωνία προβλέπει διαδικασίες τροποποίησής της, παρά μόνο έλεγχο της εφαρμογής της».

  • Μετεκλογικά, στην πρώτη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγγελάριο, κ. Αγγελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να σημειώσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων».

Όπως εκτιμούν διπλωματικοί αναλυτές, η τοποθέτηση αυτή του κ. Μητσοτάκη συνδέεται με την επιδίωξη της κυβέρνησή του να βελτιώσει όχι τους όρους της Συμφωνίας, διότι αυτό είναι ανέφικτο, αλλά κυρίως τη θέση της χώρας έναντι της Συμφωνίας. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συστηματική και αποτελεσματική προβολή της Μακεδονίας, «της αυθεντικής Μακεδονίας» όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

  • Οι ίδιοι κύκλοι προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση θα δώσει βάρος και στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών από την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας , δύο ζητήματα στα οποία είχε επικεντρώσει την κριτική της προεκλογικά.

Ζάεφ: ο Μητσοτάκης είναι «προσεκτικός» με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μια συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό θα είναι κρίσιμη και για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος σημειωτέον ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές.

  • Τότε είχε δηλώσει του ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι «προσεκτικός» με τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντηθούν και να συνεργαστούν προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία εκτιμάται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχε κανέναν λόγο να επανέλθει στα περί άσκησης βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας καθώς ούτως ή άλλως θα απαιτηθεί πολύ χρόνος και μακρύς δρόμος από την πλευρά των γειτόνων για να συμμορφωθούν στις απαιτήσεις που η ίδια η Συμφωνία ορίζει.

Το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού εργάζεται αυτές τις μέρες πυρετωδώς για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Ντόναλτ Τράμπ, αλλά και με ηγέτες χωρών της Βαλκανικής, καθώς στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή