Κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στη “σκιά” των εξελίξεων στη Novartis-Οι φόβοι και οι “άμυνες”

Με βασικό αντικείμενο τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή για τη διεύρυνση του κόμματος, αλλά υπό τη βαριά σκιά των εξελίξεων γύρω από την υπόθεση της Novartis, οι οποίες έχουν προκαλέσει νευρικότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση, συνεδριάζει νωρίς σήμερα το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, από όταν, δηλαδή, έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβερνητικής Επιτροπής να συστήσει Προανακριτική Επιτροπή μόνο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο και να εξαιρέσει από «την εικόνα» τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, έχει σημάνει συναγερμός στην Κουμουνδούρου. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και οι επιτελείς του επιχειρούν να συντονίσουν την αντίδρασή τους και να προβούν σε μία πρώτη εκτίμηση για την αντανάκλαση που θα έχει η εξέλιξη στα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος.

Σε μία καταρχήν αντίδραση, κι ενώ τόσο ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος όσο και οι νομικοί της Κουμουνδούρου μελετούν ενδελεχώς τη δικογραφία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να εμφανίσει τις κυβερνητικές αποφάσεις ως ένδειξη της πρόθεσής της να μετατοπίσει τη «σκιά» από το δικό της στρατόπεδο, στο αντίπαλο.

Ηδη, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για έναν περίεργο “συγχρονισμό” της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που έχει έρθει στη Βουλή η ποινική δίωξη για τον Ανδρέα Λοβέρδο για το σκάνδαλο Novartis και η δικαιοσύνη συνεχίζει τη διερεύνηση για πολιτικά και μη πρόσωπα.

Στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ως πιθανότερο, οι εργασίες της Προανακριτικής να είναι “fast track” και να εξαντληθούν σε 2-3 συνεδριάσεις, προκειμένου στη συνέχεια ο φάκελος να επιστρέψει στη δικαιοσύνη.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν φόβους ότι το αποτύπωμα θα είναι σημαντικό για το ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ΝΔ κατάφερε να βάλει στο “κάδρο” τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και να δημιουργήσει υπόνοιες γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, όπως αντίστοιχα είχαν γίνει και για στελέχη της γαλάζιας παράταξης και του ΚΙΝΑΛ. Από την άλλη πλευρά, μιλούν για τακτικίστικο διαχωρισμό της υπόθεσης εκ μέρους του πρωθυπουργού, υπό το βάρος των εσωκομματικών πιέσεων από την πλευρά του κ. Αντ. Σαμαρά.

Με τον όλο χειρισμό, ο κ. Μητσοτάκης είναι σαν να ομολογεί, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, πως δεν υπάρχει καμία βάση σε όσα καταμαρτυρούσε στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί δυόμιση ολόκληρα χρόνια. Ο μοναδικός στόχος ισχυρίζονται πως ήταν ο αποπροσανατολισμός από το πραγματικό σκάνδαλο.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να βγάλει εκτός της υπόθεσης τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από την ιστορία της Novartis, ενώ παράλληλα εμφανίζεται να επιθυμεί να προχωρήσει με διαδικασίες fast track την προανακριτική σε ότι αφορά το πρόσωπο του Δημήτρη Παπαγελόπουλου δείχνει σύμφωνα με παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προεκλογικά εμφανιζόταν να επενδύει σε αυτή την ιστορία.

Σε ότι αφορά το ερώτημα που βάζουν στη ΝΔ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τον κ. Παπαγγελόπουλο η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη απάντησε χθες : “Η ΝΔ και ο κύριος Καλαφάτης καλύτερα να ασχοληθούν με τις αποστάσεις Μητσοτάκη – Σαμαρά που διαρκώς μεγαλώνουν επικίνδυνα. Όσο για το φιάσκο προανακριτικής για τον κ. Παπαγγελόπουλο θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ξεσκεπάσουν στη Βουλή και το σκάνδαλο και τη φαρσοκωμωδία της δήθεν σκευωρίας”.

Καμία δημοσίευση για προβολή