Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο για την οικονομία. Ο νέος προϋπολογισμός του 2020, το φορολογικό νομοσχέδιο, η συνεδρίαση του Eurogroup και οι προσδοκίες της Αθήνας

Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την οικονομική πολιτική της κβέρνησης, καθώς αναμένεται η έκθεση των πιστωτών με τα αποτελέσματα της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Θα προηγηθούν η κατάθεση στη βουλή του τελικού σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, καθώς και του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης.

Το περιεχόμενο που θα έχουν ο νέος προϋπολογισμός αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται με ενδιαφέρον από τους θεσμούς, οι οποίοι και θα κληθούν να αποφανθούν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα μεταβεί στις 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μία κρίσιμη συνεδρίαση, όπου μετά από καιρό, η Ελλάδα θα βρίσκεται ξανά στην ατζέντα του Eurogroup, αλλα σε εντελώς διαφορετικό κλίμα απ  ό,τι στα χρόνια των μνημονίων.

Από τη συνεδρίαση αυτή η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να λάβει την πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την στάση των εταίρων απέναντι της. Τα πρώτα σημάδια είναι ιδιαίτερα θετικά, αλλά έως τώρα οι εταίροι έχουν εκφραστεί στη βάση των προθέσεων που έχει δημοσιοποιήσει η νέα κυβέρνηση. Μετά όμως και την κατάθεση του προϋπολογισμού, του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και της δημοσιοποίησης της έκθεσης των θεσμών, οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία.

Τότε, οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν το νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εκκρεμοτήτων προκειμένου οι θεσμοί να ελέγχουν την πορεία ολοκλήρωσης τους. Ο κ. Σταϊκούρας θα περιμένει επίσης την απόφαση των εταίρων αναφορικά με την εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs, δηλαδή από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Μαζί με αυτό βέβαια ο υπουργός Οικονομικών θα περιμένει να μάθει και τις προθέσεις των εταίρων αναφορικά με τη μέθοδο καταγραφής και αξιοποίησης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, προκειμένου να επιβεβαιώσει πόσο ρεαλιστική είναι η προσδοκία της Αθήνας για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, όπως δημόσια έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θεωρεί πιθανό.  Η κυβέρνηση, άλλωστε, έχει διατυπώσει το σχετικό αίτημα στους Θεσμούς, οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν αν θα της δοθεί το πράσινο φως να αξιοποιήσει τα περίπου 1,2 δις ευρώ   από τα ANFAs και τα SMPs  για να στηρίξει στις επενδύσεις και εξ αυτού  να τονωθεί το ΑΕΠ και να δημιουργηθούν καινούργια περιθώρια για την επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Καμία δημοσίευση για προβολή