Κρίσιμο βήμα η υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας με ΗΠΑ: Ασπίδα ασφαλείας, νέο γεωπολιτικό status και ευκαιρία επενδύσεων

Κρίσιμο βήμα η υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας με ΗΠΑ

H αποψινή υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας από τον Νίκο Δένδια και τον Αντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον αποτελεί το νέο, κρίσιμο βήμα μετά το ελληνογαλλικό στρατηγικό deal για την δημιουργία της νέας ασπίδας ασφαλείας της χώρας.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εγγυήσεις που δίνονται από την αμερικανική πλευρά είναι ιδιαίτερα ισχυρές για την ασφάλεια της χώρας – εξ ου και αποφάσισε να ανανεώσει για πέντε χρόνια, και όχι για έναν την συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις.

Τα δύο κρίσιμα μηνύματα Μπλίνκεν

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο της συμφωνίας, που θα δημοσιοποιηθεί απόψε, αλλά και στην επιστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν που θα την συνοδεύει θα υπάρχουν δύο κρίσιμα μηνύματα:

  • Αναφορά στον σεβασμό της κυριαρχίας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως ζητούσε η Αθήνα
  • Εμμεση αναφορά στη δυνατότητα μελλοντικής αξιοποίησης και των ελληνικών νησιών στο πλαίσιο της Συμφωνίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με την αμυντική συμφωνία και συμμαχία εξυπηρετούνται οι κοινοί στόχοι της Αθήνας και της Ουάσιγκτον τόσο στην περιοχή του Έβρου όσο και σε εκείνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα επιπλέον οφέλη για την Ελλάδα

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η πενταετής διάρκεια της συμφωνίας φέρνει και δύο παράπλευρα, αλλά σημαντικά, οφέλη για την Ελλάδα:

  • Μπορεί να προσελκύσει πιο εύκολα επενδυτές με δεδομένη την αμερικανική πρόθεση για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε νέο ενεργειακό κόμβο
  • Διευκολύνει το Κογκρέσο να εκταμιεύσει κονδύλια, είτε για να βελτιώσει τις υφιστάμενες υποδομές , είτε για να οικοδομήσει νέες.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Νίκος Δένδιας στην Ουάσιγκτον θα έχει επαφές όχι μόνον με τον Αντονι Μπλίνκεν, στον οποίο και αναμένεται να θέσει εκ νέου και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

  • Οι επαφές αυτές είναι ενδεικτικές του νέου γεωπολιτικού πλέγματος που δημιουργείται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της ενισχυμένης θέσης που κατακτά η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας. Κατά πληροφορίες, δε, ο επόμενο στόχος είναι μια τριμερής διάσκεψη μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η οργή της Τουρκίας

Για όλους αυτούς τους λόγους, και παρ’ ότι τελικά δεν περιλαμβάνει αμερικανική βάση στην Σκύρο όπως επεδίωκε η Αθήνα, η αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία προκαλεί υψηλό εκνευρισμό στην Αγκυρα.

Όπως επισημαίνει, δε, και η Deutsche Welle, η συμφωνία με την Γαλλία και η αγορά των Rafale σε συνδυαμό με τις γαλλικές φρεγάτες που κλειδώνουν τους αιθέρες του Αιγαίου, σπρώχνουν την Άγκυρα σε αναζήτηση. Ιδιαίτερα τώρα που το ακήρυχτο εμπάργκο των ΗΠΑ για τους S400, περιορίζει τις επιλογές της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ζήτησε τώρα από τις Hνωμένες Πολιτείες, με τα λεφτά που έχει πληρώσει για τα F35, να αγοράσει 40 νέα F16 και να αναβαθμίσει 80 από αυτά που διαθέτει τώρα, σε Μπλόκ 70. Η απάντηση της Ουάσιγκτον θα καθορίσει και την περαιτέρω πορεία των σχέσεων των δύο χωρών.

Καμία δημοσίευση για προβολή