Κρίσιμος μήνας για την οικονομία ο Ιανουάριος: Έξοδος στις αγορές, πόρισμα από τη Fitch, 13η αξιολόγηση από την Κομισιόν. Στόχος του 2022 η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Ο Ιανουάριος είναι σημαντικός μήνας για την ελληνική οικονομία, καθώς αναμένεται η χώρα να κάνει την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2022. Η Ελλάδα θα βγει φέτος στις αγορές με  εκδόσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων ύψους 12 δισ. ευρώ, ενώ θα προχωρήσει και στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου. Το μεγαλύτερο μέρος αναμένεται να αντληθεί στο α΄τρίμηνο.

Η νέα έξοδος που σχεδιάζεται σε συνδυασμό με τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (άνω των 32 δισ. ευρώ) πρώτον θωρακίζει την χώρα έναντι της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης ενώ κατά δεύτερον  βοηθά στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών στις αρχές του 2022 να προχωρήσει η αποπληρωμή του υπολοίπου από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και η πρώτη αποπληρωμή των 5,3 δισ. ευρώ από το διμερές δάνειο των συνολικά 52,3 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα κατά το πρώτο μνημόνιο.

Στόχος η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα

Επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, έπειτα από 12 χρόνια παραμονής στο junk, εκτιμάται ότι θα φέρει το 2022, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις αναλυτών. Παρότι, επισήμως, στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στο λεγόμενο investment grade έως το 2023, η JP Morgan έχει προβλέψει ότι η Αθήνα θα επιτύχει το ορόσημο αυτό μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα αξιολογείται με ΒΒ από τους DBRS, Fitch και Standard and Poor’s καθώς και με Ba3 (που αντιστοιχεί σε ΒΒ-) από τον οίκο Moody’s.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα απέχει τουλάχιστον δύο σκαλοπάτια από την έξοδο από το junk. 

Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε συνθήκες πανδημίας

Ωστόσο, όπως σημείωσε σε πρόσφατη ανάλυσή της η DZ Bank, οι προσπάθειες της Αθήνας για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα φέρνουν αποτελέσματα και αναγνωρίζονται από τους οίκους αξιολόγησης.
 

Πραγματικά, η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις λίγες χώρες που αναβαθμίστηκαν μέσα στην πανδημία. Συγκεκριμένα, η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB positive από BB- stable τον Απρίλιο. Η τελευταία αναβάθμιση από τη Moody’s ήταν τον Νοέμβριο του 2020, στο Ba3 stable από B1 stable. Η Fitch κράτησε την πιο σκληρή στάση, με δεδομένες τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, και άλλαξε την αξιολόγησή της σε BB stable από BB positive τον Απρίλιο του 2020, χωρίς άλλη κίνηση έκτοτε.

Πυκνές οι οικονομικές εξελίξεις τον Ιανουάριο

Πυκνές είναι οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα.

  • Tα ραντεβού της ελληνικής οικονομίας αρχίζουν σήμερα  Δευτέρα, καθώς  πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια  των θεσμών για την 13η αξιολόγηση.
  • Την Πέμπτη, στις 13 Ιανουαρίου αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Τα νέα στοιχεία αναμένεται να δείξουν πληθωρισμό άνω του 5%.Την προηγούμενη εβδομάδα τα στοιχεία της Εurostat επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις πως το φαινόμενο του πληθωρισμού είναι οξύτερο από ό,τι αναμενόταν αρχικώς. Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε τον Δεκέμβριο στο 5%.
  • Την Παρασκευή όμως αναμένεται και η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από το οίκο την Fitch, από την οποία η Ελλάδα προσδοκά μια αναβάθμιση.
  • Στις 24-25 Ιανουαρίου οι συζητήσεις για την 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση μεταφέρονται στο επίπεδο των επικεφαλής.  Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν μία σειρά από εκκρεμότητες όπως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι εκκρεμείς συντάξεις, ο φορέας του ιδιωτικού χρέους που δεν έχει συσταθεί ακόμη αλλά και  θέματα που αφορούν το υπουργείο Υγείας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή