Κρίσιμος ο Δεκέμβριος για τα ελληνοτουρκικά – Οι κυρώσεις της Ευρώπης στην Άγκυρα, το Oruc Reis και το νέο τελεσίγραφο Μακρόν σε Ερντογάν

    Ερντογάν Oruc Reis

    Σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς όπως εκτιμά η Αθήνα, κοντά ή αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Δεκέμβριο, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κλιμάκωση των προκλήσεων εκ μέρους του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι στη Σύνοδο όχι μόνο θα γίνει εκτενής συζήτηση για την Τουρκία, αλλά και θα δρομολογηθούν κυρώσεις, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε έναν διάλογο με τους δικούς του όρους.

    Το ερώτημα που απασχολεί κυβερνητικούς, διπλωμάτες και στρατιωτικούς είναι αν ο Τούρκος πρόεδρος θα επιλέξει να στείλει γεωτρύπανο στην περιοχή ή θα θελήσει να περάσει τον 28ο μεσημβρινό που έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.

    «Οποιεσδήποτε έρευνες πίσω από τον 28ο μεσημβρινό και γεωτρήσεις οπουδήποτε στην περιοχή που θεωρούμε ότι είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής πλευράς», εκτίμησε χθες ο βουλευτής Α Αθηνών της ΝΔ, καθηγητής κ. Αγγ. Συρίγος.

    Νέο τελεσίγραφο Μακρόν σε Ερντογάν

    Το Παρίσι αναμένει «πράξεις» εκ μέρους της Τουρκίας ενόψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, που θα ασχοληθεί με το ζήτημα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν, στέλνοντας ένα ακόμα αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα..

    «Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες, διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις εκ μέρους του Προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, χρειάζονται πράξεις», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ στην εκπομπή “Le Grand Jury RTL/Le Figaro/LCI”.

    Μεταξύ των ενεργειών που αναμένονται, «υπάρχουν εκείνες που είναι απλό να γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, υπάρχουν επίσης εκείνες που είναι απλό να γίνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», τόνισε.

    «Έχουμε πολλές διαφωνίες» με την Άγκυρα, επισήμανε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, επικαλούμενος την «επεκτατική βούληση» της Άγκυρας, μια «πολιτική τετελεσμένων γεγονότων» στη Λιβύη, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο, «όπου επιτίθενται στην πραγματικότητα εναντίον δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου» ή ακόμη «στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στέλνουν μισθοφόρους από τη Συρία».

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα επαληθεύσει τη στάση της Τουρκίας σε αυτά τα διαφορετικά ζητήματα κατά το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, σε λίγες ημέρες. Εκείνη τη στιγμή θα εξακριβώσουμε τις δεσμεύσεις», κατέληξε.

    Όλα αυτά, την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε χθες την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο.

    Συνεχίζει ακάθεκτος ο Ερντογάν

    Προσώρας, στην αντίστροφη μέτρηση προς τη Σύνοδο της ΕΕ από την οποία αναμένουμε κυρώσεις, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis θα ολοκληρώσει τις έρευνες του στις 29 Νοεμβρίου.

    «Το πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων.

    Με τη τελευταία NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας.

    Αυτό σημαίνει ότι μετά από τη Σύνοδο της ΕΕ είναι πολύ πιθανό να περάσουμε στην επόμενη φάση των τουρκικών σχεδίων που προβλέπουν αποστολή γεωτρύπανου σε κάποια από τις περιοχές που το Oruc Reis έκανε έρευνες.

    Καμία δημοσίευση για προβολή