Κρυπτονομίσματα: Ένας στους δύο επενδυτές έχει πέσει θύμα απάτης, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, αν και βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, παραμένει πρωταρχικός στόχος των ψηφιακών απατεώνων, καθώς ο χώρος είναι ακόμα ασαφής και αφήνει πολλά περιθώρια για… εγκλήματα.

Ένας στους δύο θύμα απάτης

Σήμερα, μόλις το 25% των χρηστών νιώθει επαρκώς ενημερωμένο σχετικά με πιθανές απειλές από τη χρήση των κρυπτονομισμάτων στο Διαδίκτυο, ενώ το 23% δεν είχε καμία σχετική πληροφόρηση. Μάλιστα, σε έρευνα της, η Kaspersky ανακάλυψε ότι οι μισοί χρήστες έχουν επηρεαστεί με κάποιον τρόπο από το ψηφιακό έγκλημα με πρόσχημα τα κρυπτονομίσματα. Για την ακρίβεια, το 49% των χρηστών έχει πέσει θύμα κυβερνοεγκλήματος με όχημα τα κρυπτονομίσματα.

Επιπλέον, το 49% των χρηστών δεν πίστευε ότι τα τρέχοντα συστήματα προστασίας για κρυπτονομίσματα ήταν αποτελεσματικά, με το 40% των σημερινών κατόχων κρυπτονομισμάτων να μην πιστεύει ότι τα υφιστάμενα συστήματα προστασίας επαρκούν. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα μείζον ζήτημα είναι η άγνοια κινδύνου αφού, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων, μόνο 1 στους 4 νιώθει εξαιρετικά ή πολύ καλά ενημερωμένος για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση τους.

Πιο «ψαγμένοι» οι νεώτεροι

Μάλιστα, το 38% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος απειλών μέσω των κρυπτονομισμάτων – ακόμα κι αν δεν κατέχει κρυπτονομίσματα. Επιπλέον, η επίγνωση αυτών των απειλών μειώνεται με την ηλικία, με τους νεότερους καταναλωτές κάτω των 35 ετών να είναι πιο ενημερωμένοι, ενώ οι μεγαλύτεροι εμφανίζονται να είναι πιο… επιρρεπείς στο να πέσουν θύματα απάτης.

Οι απειλές στον κυβερνοχώρο, όπως οι εικονικές κλοπές και οι απάτες, ήταν από τις πιο συχνά αναφερόμενες αρνητικές πτυχές της χρήσης κρυπτονομισμάτων, με το 27% και το 26% των ερωτηθέντων αντίστοιχα να τις επισημαίνουν ως τις κύριες ανησυχίες τους. Στις χώρες της Νότιας Αφρικής και της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, η απάτη κρυπτο-επενδύσεων (23% και 15%, αντίστοιχα) και οι ψεύτικες εφαρμογές (16% και 15%, αντίστοιχα) αποτελούν σημαντικές ανησυχίες. Στην Ευρώπη, από την άλλη, κύριο πρόβλημα αποτελούν οι επιθέσεις εκβιασμού, όπου απατεώνες απειλούν να αποκαλύψουν το ιστορικό περιήγησης των θυμάτων σε ιστότοπους ενηλίκων, εκτός εάν παρέχουν ιδιωτικά κλειδιά ή στείλουν κρυπτονομίσματα (13%).

Τα μέτρα προστασίας

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της ασφαλούς χρήσης κρυπτονομισμάτων, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν επίσης:

  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης: η δημιουργία ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε έναν από τους crypto λογαριασμούς που κατέχετε μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του ενδεχομένου υποκλοπής των κωδικών πρόσβασης και της πραγματοποίησης επιθέσεων brute-force.
  • Αποφύγετε τις επιθέσεις phishing: οι επιθέσεις phishing είναι απόπειρες να σας εξαπατήσουν ώστε να αποκαλύψετε τα διαπιστευτήρια σύνδεσής σας ή τα προσωπικά σας στοιχεία. Να είστε προσεκτικοί με ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνδέσμους και να ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση URL πριν εισαγάγετε τα στοιχεία σύνδεσής σας.
  • Μην μοιράζεστε τα ιδιωτικά σας κλειδιά: τα ιδιωτικά σας κλειδιά ξεκλειδώνουν το crypto πορτοφόλι σας. Κρατήστε τα ιδιωτικά και μην τα μοιραστείτε ποτέ με κανέναν.
  • Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας: μείνετε ενημερωμένοι για τις πιο πρόσφατες απειλές στον κυβερνοχώρο και τις βέλτιστες πρακτικές για να διατηρήσετε ασφαλή τα κρυπτονομίσματά σας. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για την προστασία σας, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι θα είστε για να αποτρέψετε τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
  • Χρησιμοποιήστε λύσεις ασφαλείας: μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας θα προστατεύσει τις συσκευές σας από διάφορους τύπους απειλών.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή