Συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της Αναθέωρησης του Συντάγματος- Ποιά άρθρα απαιτούν ευρύτερες πλειοψηφίες

Πρωτοβουλία για συναντήσεις  με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης  αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης εν όψει της έναρξης των εργασιών της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος,  το αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του κ. Κυρ. Μητσοτάκη είναι, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθεί για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,  να συζητήσει κατ ιδίαν με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει της κορυφαίας θεσμικής διαδικασίας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι προφανές ότι θα βρεθούν κατά κύριο λόγο τα επίμαχα άρθρα επί των οποίων η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αναγκασμένη να αναζητήσει συμμαχίες, όπως πχ το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο αποτελεί θέμα αιχμής και προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

Παρ ότι όλες οι πληροφορίες εμφανίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση αρνητική σε οποιαδήποτε συζήτηση πέραν των ορίων που θέτει το πλαίσιο του πορίσματος της “Επιτροπής Κώστα Πουλάκη” επί υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, στο στρατόπεδο της ΝΔ παραμένουν αισιόδοξοι ότι μπορεί τελικώς – αν και δύσκολα, όπως παραδέχονται – να συγκεντρώσει η κυβέρνηση τις 200 ψήφους που απαιτούνται, προκειμένου να εφαρμοστεί η ρύθμιση που προγραμματίζει για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού.

Δεν παραγνωρίζουν, ωστόσο, ότι και το ΚΚΕ κινείται στο συγκεκριμένο ζήτημα στην ίδια γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη του να προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν “πολιτικά παιχνίδια με στόχο την αλλοίωση του εκλογικού σώματος”. Αν τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν έως τέλους στην άρνησή τους, τότε σχεδόν προεξοφλείται ότι η κυβέρνηση δεν θα κατορθώσει να βρει τις 200 ψήφους που απαιτούνται, αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ συγκεντρώνουν 101 ψήφους, γεγονός που σημαίνει πως και να συμφωνήσουν με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία όλα τα άλλα κόμματα, θα απαιτείται άλλη μία ψήφος για να ισχύσει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού από τις επόμενες εκλογές.

Όλα επίσης δείχνουν, ότι το άρθρο 32 του Συντάγματος, για το οποίο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιθυμεί να τροποποιηθεί κατά τρόπον ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται στην τρίτη ψηφοφορία με 151 ψήφους, θα περάσει μόνο με “γαλάζιες” ψήφους και με πολύ μεγάλες αντιδράσεις. Στελέχη του  ΚΙΝΑΛ, επιβεβαιώνουν ότι το κόμμα τους   προσανατολίζεται να μην κάνει πίσω από την πρότασή του, σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δεν λαμβάνει 180 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία, να παρατείνεται η θητεία του για ένα έτος και μετά, εφόσον δεν συγκεντρώνει 180 ψήφους, να εκλέγεται με 160 ψήφους. Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή