Κυρ. Μητσοτάκης από Άμπου Ντάμπι: Η Ελλάδα επανενεργοποιεί το πρόγραμμα εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου. Υπεγράφησαν 9 σημαντικές συμφωνίες

Μητσοτάκης Αμπού Ντάμπι

Για τρίτη φορά από το 2020 πραγματοποίησε ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επίσημη επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι, γεγονός που σηματοδοτεί τη βούληση των δύο χωρών να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις και τον στρατηγικό χαρακτήρα τους.

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των εξαίρετων διμερών σχέσεων.

Η Ελλάδα επανενεργοποιεί το δικό της πρόγραμμα εξόρυξης φυσικού αερίου

«Η Ελλάδα επανενεργοποιεί το δικό της πρόγραμμα εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου εντός της ελληνικής επικράτειας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός τόνισε πως «οι πυκνές επαφές μεταξύ των δύο χωρών μας, σε όλα τα επίπεδα, καταδεικνύουν -πιστεύω- το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και τη συναντίληψη που έχουμε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων» και εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα σε ζητήματα ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, «έτσι ώστε να δομήσουμε στρατηγικές συνεργασίες για να αξιοποιήσουμε αυτήν την πολύ σημαντική πηγή πλούτου για τη χώρα μας».

Αναφερόμενος στις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, σημείωσε πως «έχει τη δυνατότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη», αλλά και να υπάρξει περαιτέρω δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας και συμμετοχής κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Για την Υεμένη, σημείωσε πως «η Ελλάδα καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις εναντίον της χώρας σας. Και καταδικάζουμε και την απαράδεκτη στοχοποίηση αθώων πολιτών και υποδομών».

«Υποδέχομαι έναν φίλο»

Ο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν σημείωσε πως «υποδέχομαι έναν φίλο», υπογραμμίζοντας πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που ξεκίνησαν το 1976 είναι δυναμικές και εξελίσσονται σε όλα τα πεδία.

«Επειδή αυτή η κρίση έχει επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας, εμείς δίνουμε πάντα σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια. Ενδιαφερόμαστε για την σταθερότητα της αγοράς ενέργειας καθώς είμαστε και εμείς προμηθευτές ενέργειας. Παρά τις κρίσεις που υπάρχουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στη Μεσόγειο, η περιοχή έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και ειρηνικής συνεργασίας», είπε

Και συμπλήρωσε πως «τα Εμιράτα δραστηριοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση για να προετοιμάσουν τέτοιες συνθήκες. Για να δημιουργήσουμε συνεργασίες με όλους, χωρίς εξαιρέσεις» και για να σημειώνει πως η συνεργασία θα είναι σε όλα τα επίπεδα «όπως στην ενέργεια, την τεχνολογία, την υγεία, αλλά και την ασφάλεια τροφίμων».

Υπογραφή σημαντικών συμφωνιών 

Στο πνεύμα αυτό υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, ενέργειας, υγείας, αστυνομικής συνεργασίας και τυποποίησης.

Πρόκειται για συμφωνίες που εμπεδώνουν και εμβαθύνουν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων είναι η ανανέωση της επιτυχημένης συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala και η δημιουργία κοινής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους €4 δισ., αναδεικνύοντας την ελκυστικότητά της ως παγκόσμιου επενδυτικού προορισμού.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν στην επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό σύμφωνο για το πλαίσιο ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύσιος Ζώης, η Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Δρ. Αθανάσιος Ντόκος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Καμία δημοσίευση για προβολή