Κυρ. Μητσοτάκης: Δεσμεύετε το λαό για χρόνια για να μείνετε στην εξουσία κάποιους μήνες

Η έξοδος στις αγορές μοιάζει με βόλτα σε ναρκοπέδιο, είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του για την οικονομία. Και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κατήγγειλε:Δεσμεύετε το λαό για χρόνια για να μείνετε στην εξουσία κάποιους μήνες.

«Δημαγωγοί και ανίκανοι»

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε:

–   Δημαγωγός στα λόγια και ανίκανη στην πράξη η κυβέρνηση.

–   Όσο ίσχυε το «κανένα μέτρο» του 2016, άλλο τόσο παραμύθι είναι η «καθαρή έξοδος».

–   Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κόστισε 34 δισ. ευρώ.

–   Το «Ολιστικό» σας σχέδιο είναι ένα αόριστο ευχολόγιο. Συνυπάρχουν κάποιες αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, με πολλές ιδεολογικές εμμονές και γενικότητες. Δεν ξέρουμε αν είναι δικό σας ή έχει γραφτεί από τους δανειστές.

–   Το 2015 είχαμε τεράστιες εκροές καταθέσεων και το αποτέλεσμα ήταν ένα τρίτο μνημόνιο, με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα.

–   Πριν από δύο χρόνια, στις 22 Μαΐου του 2016, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα προαπαιτούμενα: ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, Υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας, με λίγα λόγια το «μνημόνιο plus». Τότε λέγατε ότι είναι τα τελευταία μέτρα. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό.

–   Δεσμευτήκατε για πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο. Αυτά είναι ένα τέταρτο μνημόνιο

–    Η κυβέρνηση έπαιξε το χαρτί των αντιμέτρων, αλλά και αυτό εξαρτάται από τους δανειστές. Ενας στους δύο Ελληνες χρωστά στην Εφορία.

Απολογείστε σε σκηνικό βίας

Και γενικεύοντας τη συζήτηση, είπε:

Περισσότερα σε λέξεις

Ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για την οικονομία, αλλά τη συγκυρία σκεπάζει ένα σκηνικό τυφλής βίας.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε  τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη για τον διχαστικό λόγο και τις φράσεις «ή αυτοί ή εμείς». Κ και να συνειδητοποιήσει ότι είναι αποτέλεσμα αριστερής ιδεοληψίας να διαχωρίζεται η βία μεταξύ ακροδεξιών και συγκεντρωμένου πλήθους. «Η βία είναι μία και σας καλώ να πράξετε το αυτονόητο. Όχι απλά να την καταδικάσετε αλλά να δεσμευτείτε ότι θα το αποδείξετε στην πράξη.

Η ΝΔ δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη βία. Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008.

Τι χρειάζεται η χώρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι όταν μια χώρα σταματά να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια και βγαίνει στις αγορές, πρέπει να το κάνει με ευνοϊκές συνθήκες. Εσείς πάτε ανάποδα στο ρεύμα. Βασίζεστε στο «μαξιλάρι ρευστότητας» που έγινε με υπερβολικά πλεονάσματα, συντάξεις που δεν πληρώνονται και δημόσιες επενδύσεις που δεν υλοποιούνται, κατήγγειλε. Θύμισε ότι παραμένουν αδιάθετα 26 δισ. ευρώ φθηνού χρήματος από το πρόγραμμα.

«Η επόμενη μέρα»

Την επόμενη ημέρα, οι αγορές θα είναι πολύ αυστηρές αν εντοπίσουν πισωγύρισμα. Το σωσίβιο μπορεί να αποδειχθεί «τρύπιο» στη θάλασσα των αγορών. «Η έξοδος στις αγορές μοιάζει με βόλτα σε ναρκοπέδιο

Χρειάζεται σχέδιο εξόδου από την κρίση, δεν είναι ώρα για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ, που μπορεί να έρθει από κύμα επενδύσεων. Πρέπει να μειώσουμε τους φόρους αλλά το σχέδιο της κυβέρνησης αφήνει να φανεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει. Ο φορολογικός συντελεστής ως 10.000 ευρώ πρέπει να πέσει στο 9% και τα κέρδη των επιχειρήσεων να πάνε στο 20%.

«Το δίλημμα της επόμενης ημέρας είναι καθαρό. Ποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλές δουλειές και ποιος μπορεί να παράγει πλούτο που θα μοιράζεται δίκαια σε όλους».

«Εγγυημένο εισόδημα για 800.000 νοικοκυριά»

Θέλουμε εγγυημένο εισόδημα στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για 800.000 συμπολίτες μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θέλουμε παιδικούς σταθμούς για κάθε παιδί και δίνουμε έμφαση σε προγράμματα για τους άνεργους νέους.

«Μη δεσμεύετε άλλο τη χώρα»

Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κάνει το σωστό: η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η κάλπη είναι μια κάθαρση. Μη δεσμεύετε τον λαό για χρόνια, ώστε να μείνετε λίγους μήνες στην εξουσία.

Με δυό λόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αποδομήσει το «story» της κυβέρνησης. Ζήτησε να φύγει τώρα από την εξουσία. Και υποσχέθηκε καλύτερες μέρες.