Κυρώσεις ΗΠΑ στην Τουρκία: Η μεγάλη σημασία τους και το «καμπανάκι» της Ουάσινγκτον στον Ερντογάν

Ρωσική παρέμβαση υπέρ της Τουρκίας με αιχμές κατά της Ελλάδας

Την εκτίμηση ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, έστω κι αν σε πρώτη ματιά δεν φαίνονται βαριές, καταθέτουν Τουρκοι αναλυτές, ενώ η Άγκυρα «βράζει» λόγω των κυρώσεων.

Ζημιά και στην οικονομία

Μιλώντας στην Jerusalem Post, o Tούρκος πρώην βουλευτής και νυν αναλύτης στο Ίδρυμα για την Άμυνα της Δημοκρατίας, Aykan Erdemir, εκτίμησε ότι οι κυρώσεις θα πλήξουν την αμυντική βιομηχανία της χώρας, λέγοντας ότι, ναι μεν αποφέχθηκαν οι οικονομικές κυρώσεις, αλλά οι επενδυτές θα δουν τις κυρώσεις λόγω CAATSA ως ακόμα ένα ρίσκο για επενδύσεις στην τουρκική οικονομία και θα συνεχίσουν την αποχώρησή τους από τη χώρα.

Ο Erdemir σημείωσε ότι ουσιαστικά ο Τραμπ «σύρθηκε» από το Κογκρέσο στην επιβολή των κυρώσεων και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που μια χώρα του ΝΑΤΟ δέχεται κυρώσεις λόγω CAATSA. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι και το 2018 οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, λόγω της σύλληψης του πάστορα Μπράνσον, σημείώνοντας ότι όλα αυτά δείχνουν ότι η Άγκυρα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη Δύση και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Η πολιτική επιβίωση Ερντογάν

«Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι ο Ερντογάν έχει την ικανότητα να στρέψει την Τουρκία πίσω προς τη διατλαντική συμμαχία και τις δημοκρατικές της αξίες και, άρα, σε μια πιο φιλική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας. Η πολιτική του επιβίωση πλέον προϋποθέτει επιπλέον κάθοδο στην απολυταρχία στο εσωτερικό της χώρας και μεγαλύτερη προσέγγιση με παρόμοια καθεστώτα, όπως της Ρωσίας, της Κίνας ή του Ιράν», εκτίμησε ο Erdemir.

Διακρής αύξηση της έντασης

Από την πλευρά του, ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings, Kemal Kirişci, συνέκρινε τις κυρώσεις λόγω CAATSA με το εμπάργκο όπλων του 1974, μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι τότε η Άγκυρα θεωρείτο ως αναπόσπαστο κομμάτι της Δύσης, ενώ σήμερα η ηγεσία της έχει διαφορετική προσέγγιση προς τους Δυτικούς συμμάχους της, σε μια περίοδο που και η Δύση δεν μοιάζει ιδιαίτερα ενωμένη.

Όσον αφορά αυτές καθαυτές τις κυρώσεις, ο Kirişci εκτιμά ότι «θα αυξήσουν κάπως την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να μην υποχωρήσεις και να κρατήσει και να ενεργοποιήσει τους S-400. Κάτι τέτοιο θεωρείται ασύμβατο με τις προτεραιότητες και συμφέροντα της συμμαχίας και θεωρώ ότι η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή