Κυρώσεις; Ποιες κυρώσεις; Κίνα και Ινδία αύξησαν κατά 9 δισ. δολάρια τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία

Την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να «τετραγωνίσει τον κύκλο» όσον αφορά στις κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, η Μόσχα συνεχίζει να εισπράττει τεράστια ποσά πουλώντας καύσιμα σε τρίτες -κρίσιμες- χώρες.

Αυξάνονται οι εξαγωγές

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων των δύο χωρών, η Κίνα και η Ινδία αύξησαν τις αγορές πετρελαίου από τη Μόσχα κατά 9 δισ. δολάρια το β’ τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις δύο χώρες να αυξάνονται κατά 11 εκατομμύρια τόνους το ίδιο διάστημα.

Μάλιστα, όπως έχει γράψει και το economico.gr, η Ινδία έχει μετατραπεί στον καλύτερο πελάτη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ανέβηκαν από τους 0,66 εκατομμύρια τόνους στους 8,42 εκατομμύρια, καθώς η χώρα αγοράζει ρωσικό αργό σε εξαιρετικά προνομιακή τιμή.

Μεγάλα κέρδη για τη Ρωσία

Το εντυπωσιακό, δε, είναι ότι μέρος αυτού του πετρελαίου, το οποίο περνά από τα ινδικά διυλιστήρια, όπου και «αναβαπτίζεται», εξάγεται στη συνέχεια σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και κάποιες που έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Και, φυσικά, με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, Κίνα και Ινδία βοηθούν τη Ρωσία να διατηρήσει εξαιρετικά υψηλές εισπράξεις μέσω των πωλήσεων -έστω και με έκπτωση- επιπλέον ποσοτήτων του «μαύρου χρυσού» και έτσι οι δυτικές κυρώσεις να έχουν μικρότερες συνέπειες στην οικονομία της.

Σχέδιο για πλαφόν από τους G7

Σημειώνεται ότι Κίνα και Ινδία δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, ωστόσο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων εντός των G7, το Νέο Δελχί έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, χωρίς πάντως να έχει ακόμα δεσμευτεί για κάτι τέτοιο.

Οι ηγέτες των 7 πλουσιότερων χωρών επιδιώκουν το πλαφόν να μπει ως τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε και η ΕΕ έχει αποφασίσει να σταματήσει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, σε μια προσπάθεια να πλήξουν τις βασικές πηγές εισοδήματος του Πούτιν και να τον πιέσουν περισσότερο.

Δεν ανησυχεί ο Πούτιν

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, πάντως, μοιάζει να μην ανησυχεί για το μέλλον των ρωσικών εξαγωγών ενεργείας, καθώς, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ την περασμένη Τετάρτη, εκτίμησε ότι η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή μείωση τέτοια που θα προκαλέσει επιπλέον «πόνο» στη ρωσική οικονομία.

Από την πλευρά της, η Δύση διαπιστώνει ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν αντίκτυπο μικρότερο του αναμενομένου στην οικονομία της χώρας, καθώς οι ενεργειακές εξαγωγές αυξάνονται διαρκώς και το ρούβλι έχει ενισχυθεί σοβαρά έναντι του δολαρίου, από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και εντεύθεν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή