Κυρώσεις στην Τουρκία: Η Μέρκελ διστάζει, ο Ερντογάν σχεδιάζει τον ελιγμό της τελευταίας στιγμής , η Αθήνα στέλνει μήνυμα στο Βερολίνο

Ερντογάν Μέρκελ

Τα σύννεφα πυκνώνουν για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ο ένας μετά τον άλλον, σφόδρα ενοχλημένοι με την επιθετική στρατηγική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες.

Χθες, στο κάδρο των δυσαρεστημένων μπήκε και η Καγκελάριος Μέρκελ, αν και αρκετοί στην Αθήνα, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια εμφανίζονται να αμφισβητούν ότι η στάση αυτή θα οδηγήσει τη Γερμανία υπέρ των κυρώσεων στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Eλιγμός της τελευταίας στιγμής από Ερντογάν 

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ( Σκάϊ ), ο Τούρκος πρόεδρος, σε έναν ελιγμό της τελευταίες στιγμής, θα προσπαθήσει να διεμβολίσει το αρνητικό σε βάρος του κλίμα στην Ευρώπη.

Κατά τις ίδιες πηγές,  στις 10 Δεκεμβρίου, όταν και θα λάβει χώρα η συνεδρίαση, ο Πρόεδρος Ερντογάν σχεδιάζει να προβεί σε διάγγελμα όπου θα ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις σε ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιοσύνη, ελευθερία της έκφρασης και ατομικά δικαιώματα.

Ανάμεσα στις αλλαγές συγκεκριμένα είναι η τήρηση των αποφάσεων του Ευρωπαικού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των αποφάσεων του συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας, καθώς έχουν παρατηρηθεί παρεκκλίσεις αλλά και μείωση των προφυλακίσεων.

Δείτε επίσης: Handelsblatt: Η ευρωπαϊκή στροφή του Ερντογάν κρύβει σκοπιμότητες – Η μόνη που εμπιστεύεται είναι η Μέρκελ

Σε κάθε περίπτωση όμως ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στην ρητορική προκλήσεων αφού λίγο νωρίτερα και με αφορμή τα επεισόδια στη Γαλλία ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιδημοκρατική συμπεριφορά των Γάλλων Αστυνομικών έναντι των διαδηλωτών.

Οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν 

Μετά από μακρά παραμονή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το ORUC REIS επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας.

Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι τί θα πράξει στην περίπτωση που – όπως όλα δείχνουν – η Ε.Ε εξαντλήσει την αυστηρότητά της σε ρητορικές παρεμβάσεις.

Πολλοί στην Αθήνα εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση, το επόμενο βήμα θα είναι η αδειοδότηση οικοπέδων σε περιοχές μέχρι Ανατολικά της Κρήτης.

Πρόκειται για  τα οικόπεδα τα οποία προ καιρού είχε δείξει στο χάρτη ο Υπουργός Ενέργειας Φ. Ντονμέζ.

Ο ρόλος της Γερμανίας 

Επιθετικό» και «προκλητικό» χαρακτήρα έχουν όσα συμβαίνουν στην Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας, δήλωσε χθες  η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, σημειώνοντας παράλληλα «αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι «δυστυχώς η πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας «δεν είναι τόσο άξια αναφοράς» όσο θα επιθυμούσε.

«Διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς, ώστε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι «η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πήρε έναν δρόμο ο οποίος προκαλεί πολλή κριτική από την άποψη των αξιών μας, των πεποιθήσεών μας».

Έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως

Από την άλλη πλευρά, επισήμανε η καγκελάριος, «η Τουρκία είναι η χώρα που έχει δεχτεί μάλλον τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως, λόγω της διένεξης στην Συρία, στην οποία συμμετείχαν και δυτικές χώρες».

Πάνω από τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες και σίγουρα και ένα εκατομμύριο άλλοι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, ανέφερε και εξέφρασε τον σεβασμό της για τις προσπάθειες της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα.

«Αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μετανάστευσης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε:

«Για αυτό είμαι υπέρ του να συνεχίσουμε να στηρίζουμε σε αυτό την Τουρκία, διότι σίγουρα είναι καλύτερα για τους πρόσφυγες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους από ό,τι να ζουν σε διάφορα κράτη της ΕΕ. Εδώ έχουμε, όπως θεωρώ εγώ, μια υποχρέωση.

Και ξέρουμε πόσο δυσκολευτήκαμε ήδη και στην Γερμανία στο να δεχτούμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων, τι συζητήσεις υπήρξαν για αυτό και για αυτό καταλαβαίνω καλύτερα το τι προσπάθεια καταβάλλει η Τουρκία. Αλλά, όπως είπα, θα είναι θέμα και πάλι τον Δεκέμβριο».

Τί απαντάει το Μαξίμου στα δημοσιεύματα περί μυστικής συνάντησης Δένδια – Μέρκελ 

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδίωξε χθες να βάλει φρένο στα δημοσιεύματα που ομιλούν περί διαφορετικής προσέγγισης του ΥΠΕΞ από την κεντρική γραμμή στα ελληνοτουρκικά, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί μυστικής συνάντησης Δένδια – Μέρκελ.

Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοια συνάντηση και ουδέποτε ο κ. Δένδιας έκανε κάποιο χαρακτηρισμό απευθυνόμενος στη κ. Μέρκελ. Τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί για συγκεκριμένα πρόσωπα δεν συνάδουν με την πολιτική κουλτούρα του και το ύφος του στο δημόσιο λόγο” τόνιζαν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές και πρόσθεταν :

“Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico, ο κ. Δένδιας κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία και διευκρίνισε ότι εάν κάνουν το ίδιο με τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είχαν μάθει το μάθημά τους.

Η σχετική φράση ήταν: «Εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη “αφέλεια”-και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα».

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι κινήσεις και οι συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Βερολίνο, γίνονται σε πλήρη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Το μήνυμα Δένδια στη Γερμανία 

Στη συνέντευξή του στο Politico, ο κ. Δένδιας υποστήριξε εμμέσως ότι το Βερολίνο δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό του ρόλο στην ΕΕ, όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

«Αδυνατώ να καταλάβω τον δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που έχει η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών για να αναφερθεί, στη συνέχεια, στην οικονομική διάσταση. Τα γερμανικά συμφέροντα, δηλαδή, που, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, είναι και η τροχοπέδη για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή