Κυβερνητική επιτροπή θα συντονίζει και θα ελέγχει την εταιρική διακυβέρνηση των ΔΕΚΟ

Kυβερνητική επιτροπή με πρόεδρο τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα επιβλέπει και θα συντονίζει την εταιρική διακυβέρνηση των ΔΕΚΟ που έχουν υπαχθεί στο Υπερταμείο.

Στη νέα επιτροπή που θα ονομάζεται Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Διακυβέρνησης Δημοσίων Επιχειρήσεων (ΚΕΣΔΔΕ) μέλη της είναι οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Αδωνις Γεωργιάδης), Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Κωστής Χατζηδάκης), Υποδομών και Μεταφορών (Κώστας Καραμανλής) και Επικρατείας (Κυριάκος Πιερρακάκης).

Επίσης με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή συμμετέχουν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου (Αρης Σκέρτσος), ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική (Θεόδωρος Σκυλακάκης), ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής (Χρήστος Τριαντόπουλος) και η  γ.γ. Συντονισμού Οικονομικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης (Βίκυ Λοΐζου). Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Σκέρτσος και η γ.γ. Συντονισμού Οικονομικών κ. Λοΐζου αναμένεται να αποτελέσουν τον βασικό μηχανισμό υποστήριξης της λειτουργίας της νέα κυβερνητικής επιτροπής.

Στην ΚΕΣΔΔΕ, εφόσον κληθούν, μπορούν να συμμετάσχουν με δικαίωμα ψήφου οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί και οι υφυπουργοί άλλων υπουργείων, συναρμόδιων για μια δημόσια επιχείρηση. Επίσης μπορεί να συμμετάσχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου οι γενικοί γραμματείς, οι σύμβουλοι, οι εμπειρογνώμονες κ.λπ. των συναρμόδιων υπουργείων. Βασικός στόχος της ΚΕΣΔΔΕ είναι:

1. Η έγκριση της αποστολής όλων των δημοσίων επιχειρήσεων που ελέγχονται από το Υπερταμείο.

2. Η αξιολόγηση, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, της αξίας των δημόσια επιδοτούμενων υπηρεσιών που παρέχουν οι ΔΕΚΟ.

3. Η παρακολούθηση των στόχων και της απόδοσης των επιχειρήσεων.

4. Η συμμόρφωση των επιχειρησιακών στόχων των ΔΕΚΟ με εκείνους του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει εκπονήσει το υπερταμείο.

5. Η διαμόρφωση τυχόν προτάσεων επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των ΔΕΚΟ.

6. Η επίτευξη συμφωνίας, σε περίπτωση που η ΔΕΚΟ δεν θέλει να αναλάβει υποχρεώσεις, οι οποίες δεν έχουν περιγραφεί στο καταστατικό της επιχείρησης. Ο ιδρυτικός νόμος του υπερταμείου δίνει το δικαίωμα σε μια ΔΕΚΟ που ελέγχεται από την ΕΕΣΥΠ, να αρνείται την ανάληψη υποχρεώσεων, τις οποίες στο σύνηθες πλαίσιο της επιχειρηματικής της πρακτικής δεν θα αναλάμβανε.

Τα πρώτα κρας τεστ μεταξύ υπερταμείου και ΚΕΣΔΔΕ αναμένονται στα ΕΛΤΑ και στον ΟΑΣΑ. Στην πρώτη περίπτωση, αυτή των ΕΛΤΑ, επείγει η διάσωση της επιχείρησης, αφού προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί η αποζημίωση, από το Ελληνικό Δημόσιο, του κόστους παροχής της καθολικής υπηρεσίας στα ταχυδρομεία. Το δεύτερο κρας τεστ αναμένεται λόγω μεγέθους στον ΟΑΣΑ. Αυτό συμβαίνει τόσο λόγω του μεγέθους της επιχείρησης, όσο και εξαιτίας των εκτεταμένων υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος (ΥΓΟΣ) που παρέχει η εταιρεία.