Λαγκάρντ αβαντάρει Μητσοτάκη – “Υπερβολική η δέσμευση της Ελλάδας για πλεόνασμα 3,5% “

Η Κριστίν Λαγκάρντ και η ΕΚΤ κινδυνεύουν να χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα

“Η δέσμευση της Ελλάδας να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι υπερβολική και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία όλοι στοχεύαμε”, δήλωσε η προοριζόμενη για επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Κριστιν Λαγκάρντ.

  • Η επισήμανση αυτή της κ. Λαγκάρντ (αν και με τη διεύκρινση ότι γίνεται ενώ εκπροσωπεί ακόμα το ΔΝΤ) έρχεται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μεγάλη προσπάθεια στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, προκειμένου να χαλαρώσει ο στόχος του 3,5% και θεωρείται εξ αντικειμένου σοβαρή αβάντα προς την Αθήνα.

Μπορεί ο  πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης να μην έθεσε επισήμως το θέμα στις συναντήσεις του με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Άγκελα Μέρκελ και τον Μαρκ Ρούτε, αφού οι αποφάσεις για αυτά τα θέματα λαμβάνονται στο Eurogroup, αλλά όλοι στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι

  • έχει επιλέξει ως στρατηγική μείωσης του στόχου των πλεονασμάτων τη δημιουργία σταθερού κλίματος εμπιστοσύνης των δανειστων προς τη νέα Ελληνική κυβέρνηση που θα επιτρέψει μια τέτοια συζήτηση στους Θεσμούς, ως “επιβράβευση” των μεταρρυθμίσεων. Με αυτή την έννοια, η δήλωση Λαγκάρντ εξυπηρετεί απόλυτα τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, που βλέπει ότι η πάγια άποψη του ΔΝΤ καθίσταται πλέον και άποψη της (αυριανής) επικεφαλής της ΕΚΤ.

Το Πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι η Αθήνα επικαλείται την αισθητή πτώση στο κόστος δανεισμού στις αγορές, η οποία βελτιώνει τις προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ υπογραμμίζει ότι η αναθεώρηση του στόχου θα βοηθήσει να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

Υπερβολικός ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για την Ελλάδα

Η  Κυρία Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, έξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή» οι στόχοι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε:

  • «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Ικανοποίηση εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως βασικό στόχο τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς, με χαμηλούς μάλιστα ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.

  • «Η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά και επίμονα να δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου» και πλέον «φαίνεται ότι δημιουργείται μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών», επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

“Θα ακολουθήσω την πολιτική του Ντράγκι”

Πάντως την ελληνική προσπάθεια θα μπορούσε να βοηθήσει και η συγκυρία στην Ευρωζώνη. Τα ζοφερά μακροοικονομικά στοιχεία ωθούν τους Ευρωπαίους στο να επεναξετάσουν τους αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και να απομακρυνθούν από τις πολιτικές λιτότητας.

Εκτιμάται ότι ακόμη και η Γερμανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει, έστω για λίγο, το δόγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, προκειμένου να προωθήσει ένα σχέδιο τόνωσης της ανάπτυξης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με σοβαρούς κινδύνους και έστειλε σήμα ότι ως επικεφαλής της ΕΚΤ θα επιμείνει στην πολιτική του προκατόχου της, όταν αναλάβει και επισήμως τα ηνία.

Τόνισε παράλληλα την ανάγκη για ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών

Καμία δημοσίευση για προβολή