Λάθη που μπορείτε να κάνετε με τα αντιβακτηριακά μαντηλάκια

Tα χρησιμοποιούμε όλοι. Στο σπίτι, στο γραφείο, στο πάρκο με τα παιδιά, στην τσάντα μας. Είναι πολύ χρήσιμα αλλά θέλει προσοχή ο τρόπος χρήσης. Δείτε παρακάτω τι λάθη μπορείτε να κάνετε  με τα αντιβακτηριακά μαντηλάκια:

 

Δεν διαβάζετε τις οδηγίες:  μερικά μαντηλάκια, έχουν εγκριθεί μόνο για βακτήρια και μπορεί  να μην είναι αποτελεσματικά για ιούς.  Τα μαντηλάκια με “απολυμαντικό» στην ετικέτα, πρέπει να σκοτώνουν βακτήρια, ιούς και μούχλα.

Στεγνώνει η επιφάνεια στην οποία τα χρησιμοποιείτε πολύ γρήγορα: όταν καθαρίζετε μία επιφάνεια με το μαντηλάκι, θα πρέπει να είναι υγρή για λίγο. Ο χρόνος εξαρτάται από τα συστατικά του προϊόντος και από τα μικρόβια που προσπαθείτε να σκοτώσετε. Θα μπορούσε να είναι από 15 δευτερόλεπτα έως 10 λεπτά. Διαβάστε την ετικέτα για οδηγίες.

Καθαρίζετετα χέρια μας: μερικά αντιβακτηριακά μαντηλάκια είναι καλά για τα χέρια. Αλλά μην χρησιμοποιείτε απολυμαντικά μαντηλάκια γιατί μπορει να έχετε αλλεργική αντίδραση. Μπορεί να επιφέρει φαγούρα ή κοκκινίλα (δερματίτιδα).

Δεν καθαρίζετε πρώτα το σημείο:  τα περισσότερα μαντηλάκια μπορούν να κάνουν και τα δύο. Αλλά αν υπάρχει πολλή βρωμιά πρέπει πρώτα να καθαριστεί η βρώμικη επιφάνεια.

Τα χρησιμοποιείτε σε μαλακές επιφάνειες: τα μαντηλάκια δεν είναι κατασκευασμένα για υλικά όπως μοκέτα ή ο καναπές. Ένας λόγος είναι ότι απορροφούν την υγρασία και δεν μένουν αρκετά βρεγμένα ώστε να λειτουργήσουν οι χημικές ουσίες. Τα μαντηλάκια λειτουργούν καλύτερα σε σκληρά, μη πορώδη πράγματα όπως ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό. Εκεί τα μικρόβια, όπως ο ιός που προκαλεί το COVID-19, τείνουν να κολλάνε περισσότερο.

Καθαρίζετε τα παιχνίδια: τα παιδιά βάζουν πολλά πράγματα στο στόμα τους. Γι’  αυτό δεν πρέπει να καθαρίζετε τα παιχνίδια τους με απολυμαντικά ή αντιβακτηριακά μαντηλάκια. Χρησιμοποιήστε αντ ‘ αυτών ήπιο σαπουνόνερο.

Καθαρίζετε φρούτα και λαχανικά:  δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού στο φαγητό σας. Αυτό περιλαμβάνει μαντηλάκια, σαπούνι ή μείγμα λευκαντικών. Αντ ‘αυτού, πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας με τρεχούμενο νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια καθαρή βούρτσα για ένα επιπλέον τρίψιμο. Στεγνώστε με ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα όταν τελειώσετε.

Δεν τα πετάτε στα σκουπίδια: Δεν πρέπει να τα ρίχνετε στην τουαλέτα ή σε αποχετεύσεις.  Το ίδιο ισχύει και για χαρτοπετσέτες. Προσοχή γιατί μπορεί να φράξουν τους σωλήνες σας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μαντηλάκια  δεν διαλύονται στο νερό.

Τα χρησιμοποιείτε για να καθαρίσετε το κινητό σας: Ίσως είναι εντάξει να χρησιμοποιείτε απολυμαντικά μαντηλάκια στο smartphone σας.   Αλλά δεν πρέπει να το κάνετε πολύ συχνά γιατί μπορεί να χαλάσει την οθόνη ή το κάλυμμα της οθόνης σας Μην χρησιμοποιείτε τίποτα με χλωρίνη.

Τα αφήνετε σε πολύ ζεστά μέρη:  Τα μαντηλάκια πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό είναι περίπου 70ο F. Είναι πιθανότατα εντάξει να αφήσετε ένα πακέτο στο αυτοκίνητό σας μόνο αν ο καιρός είναι δροσερός. Το καλοκαίρι θα στεγνώσουν και θα είναι άχρηστα.

Τα χρησιμοποιείτε στα κατοικίδια: Είτε πάνω στο ίδιο το ζωάκι είτε στα σκεύη του φαγητού του, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε. Καλέστε τον κτηνίατρό σας αμέσως εάν το κατοικίδιο ζώο σας μασήσει μαντηλάκι.

Το παρακάνετε με την απολύμανση:  Είναι σημαντικό να απολυμάνετε επιφάνειες που αγγίζονται πολύ εάν κάποιος είναι άρρωστος. Αλλά δεν χρειάζεται να σκουπίζετε τα πάντα στο σπίτι σας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών χημικών μπορεί να σκοτώσει καλά βακτήρια.

Χρησιμοποιείτε παλιά μαντηλάκια: Τα μαντηλάκια μιας χρήσης συνήθως δεν λήγουν. Ορισμένες εταιρείες λένε ότι τα μαντηλάκια τους διατηρούνται για πάντα. Αλλά άλλοι λένε ότι πρέπει να πετάξετε τα μαντηλάκια ένα ή δύο χρόνια μετά την κατασκευή τους. Ενώ οι χημικές ουσίες μπορούν να διαλυθούν με την πάροδο του χρόνου, είναι πιο πιθανό τα μαντηλάκια σας να στεγνώσουν οπότε δεν μπορούν να σκοτώσουν τα μικρόβια.  Να κοιτάτε την ημερομηνία κατασκευής.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή