Λευκός Οίκος: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε στον Ερντογάν τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία» Με βασικό «μενού» τα F16 οι διμερείς συζητήσεις

 

Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρει επίσημη γραπτή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

  • Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε και τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία, έμμεση αλλά σαφής αναφορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνούν με την επιθετικότητα του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας. (They also talked about the importance of maintaining stability in the Aegean and Syria, σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου)

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι το ζήτημα αυτό δεν συζητήθηκε. Όλες οι πληροφορίες πριν από τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν ανέφεραν ότι τα πρόβλημα και τα εμπόδια που θέτει το Κογκρέσο γι’ αυτή την αγορά θα ήταν στην ατζέντα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:
  • Ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που άνοιξε το δρόμο στους Συμμάχους να τους καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
  • Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία.
  • Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας.

Η συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Σύμφωνα με το Reuters, στην αρχή της συνάντησης o πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αίροντας το μπλόκο στην ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Επιπλέον, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειες της Άγκυρας να διασφαλίσει το άνοιγμα διαδρόμου για τα σιτηρά της Ουκρανίας.

Τουρκικά ΜΜΕ, μετά το τέλος της συνάντησης, μετέδωσαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του:

«Μόλις φτάσω στην Ουάσιγκτον, θα επιλύσω το θέμα των F-16. Θα κάνω μία προσπάθεια να περάσει από το Κογκρέσο». Η δήλωση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

«Οι ΗΠΑ δεν προσέφεραν ούτε ζήτησαν από την Τουρκία»

Πάντως, νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ρωτήθηκαν σχετικά με το ρόλο της Ουάσινγκτον στην άρση του βέτο της Άγκυρας, ξεκαθάρισαν ότι «οι ΗΠΑ δεν προσέφεραν τίποτα στην Τουρκία και δεν ζήτησαν τίποτα από την Τουρκία», αναφέροντας, πάντως, ότι οι δύο χώρες συζητούν σε τεχνικό επίπεδο για το ζήτημα της αγοράς νέων και της αναβάθμισης παλιών F-16 της τουρκικής αεροπορίας.

Από την άλλη, η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας, Σελέστ Βαλάντερ, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια της Τουρκίας για εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16» προσθέτοντας ότι:

  • «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου μαχητικών, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές τουρκικές αμυντικές δυνατότητες συμβάλλουν στην ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ. Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας επειδή συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου στην ασφάλεια της Αμερικής», δήλωσε.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν πέτυχε το βασικό στόχο του, που δεν ήταν άλλος από μια συνάντηση με τον Μπάιντεν, η οποία θα ξέφευγε από τις ανταλλαγές χαιρετισμών στα όρθια (όπως περίπου υποστήριζε χθες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μειώνοντας τη σημασία της συνάντησης) και θα έμπαινε σε ζητήματα ουσίας, κάτι που φαίνεται ότι επιτεύχθηκε, έστω κι αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να αναφερθεί δημοσίως σε κάτι περισσότερο από τα προφανή.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή