Λιγότεροι φόροι για όλους στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται η οριστικοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής για τη φορολογική πολιτική της επόμενης χρονιάς καθώς την ίδια περίοδο θα κατατεθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, το οποίο προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου.

  • Στόχος της κυβέρνησης που έχει ως πρωτεύον στοίχημα την έμπρακτη στήριξη της μεσαίας τάξης που παραδοσιακά αποτελεί τον «εθνικό κορμό» και μάλιστα στο ταχύτερο δυνατό διάστημα είναι να υπάρχουν κάθε χρόνο και λιγότεροι φόροι καθώς αυτός είναι ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για την ανακούφιση της πλειονότητας των πολιτών αλλά και την σταδιακή αναστήλωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης το γνωρίζει καλύτερα απ όλους και ηγείται της κρίσιμης αυτής προσπάθειας, η οποία περνάει μέσα από τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και από γενικότερες παρεμβάσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Οσοι παρακολούθησαν την ομιλία του αλλά και τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην παρθενική του εμφάνιση ως πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, διαπίστωσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει την εφαρμογή των προεκλογικών του δεσμεύσεων στο συγκεκριμένο πεδίο εντός του 2020.

Ενδεικτικ,ά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του αναπτυξιακού πακέτου φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά, τους αγρότες, την αγορά ακινήτων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας, θα ενσωματωθεί και η νέα κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων με τον χαμηλό συντελεστή του 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως και τις 10.000 ευρώ, τον μειωμένο ανώτατο συντελεστή αλλά και μια διάταξη που θα υποχρεώνει τους πολίτες να πραγματοποιούν περισσότερες και μεγαλύτερης αξίας ηλεκτρονικές πληρωμές προκειμένου να διασφαλίζουν την έκπτωση φόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή, ρεπορτάζ Θάνος Τσίρος), το χρονοδιάγραμμα των φορολογικών μειώσεων θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις των οικονομικών δεικτών (σ.σ. ανάπτυξη, εκτέλεση προϋπολογισμού) αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Πως θα γίνουν οι μειώσεις των φορολογικών βαρών

Οι μειώσεις των φορολογικών βαρών θα έρθουν μέσα στην 4ετία από τα ακόλουθα μέτρα:

Πρώτον, η θέσπιση του νέου κλιμακίου για εισοδήματα από 0 έως 10.000 ευρώ και με συντελεστή 9%. Από τον πρώτο χρόνο ενεργοποίησης της νέας κλίμακας θα κερδίσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές υψηλότερες του σημερινού αφορολογήτου (8.636 ευρώ), καθώς θα μειωθεί η παρακράτηση που γίνεται από τον μισθό. Το οικονομικό όφελος θα ανέλθει περίπου στα 120-130 ευρώ για όσους βέβαια πραγματοποιήσουν τον απαιτούμενο αριθμό ηλεκτρονικών πληρωμών.

Στο εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς (σ.σ. το νωρίτερο στο εκκαθαριστικό του 2021) θα φανεί το φορολογικό όφελος για τους αυτοαπασχολουμένους, το οποίο όμως θα είναι αισθητά μεγαλύτερο. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι επαγγελματίες δηλώνουν κέρδη έως και 10.000 ευρώ για να μην πληρώνουν περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές από το ελάχιστο όριο των 175 ευρώ. Ενώ λοιπόν με το ισχύον καθεστώς επιβαρύνονται με έως και 2.200 ευρώ φόρο, με τη θέσπιση του νέου κλιμακίου η επιβάρυνση θα πέσει στα 900 ευρώ.

Σε πρακτικό επίπεδο, ο φόρος για επαγγελματία που δηλώνει κέρδη 7.000 ευρώ, θα μειωθεί από τα 1.540 ευρώ στα 630 ευρώ, δηλαδή κατά 910 ευρώ, ενώ ο φορολογούμενος με αποδοχές από 10.000 ευρώ και άνω θα κερδίζει τουλάχιστον 1.300 ευρώ, κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί και από την τελική μορφή της κλίμακας.

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, ο βασικός στόχος είναι να αυξηθεί η «φορολογητέα ύλη» (δηλαδή τα δηλωθέντα εισοδήματα) κυρίως από αυτούς που δηλώνουν αποδοχές έως και 12.000 ευρώ τον χρόνο, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κόστους από την εφαρμογή του χαμηλού συντελεστή.

• Δεύτερον, η μετατροπή της έκπτωσης φόρου σε μείωση από το φορολογητέο εισόδημα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση στα σημερινά επίπεδα (8.636 ευρώ περίπου) αλλά μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος, ώστε να επανέλθουμε στο παλαιό καθεστώς του αφορολογήτου. Αυτό μάλιστα θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ επιπλέον για κάθε ανήλικο τέκνο που βαρύνει φορολογικά τον φορολογούμενο, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση.

• Τρίτον, η μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 45% που είναι σήμερα στο 42%. Η μείωση αυτή αφορά τους έχοντες ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ με την ισχύουσα μορφή της κλίμακας. Ο αριθμός τους είναι περιορισμένος αλλά το δημοσιονομικό κόστος είναι αυξημένο λόγω του όγκου της φορολογητέας ύλης. Είναι πιθανό η μείωση να γίνει προοδευτικά σε βάθος χρόνου, ωστόσο και αυτή θεωρείται εμβληματικού χαρακτήρα αλλαγή για την κυβέρνηση καθώς συμβάλλει στη δημιουργία «καλών» θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Ελαφρύνσεις για τα λεγόμενα μεσαία εισοδήματα

Περισσότερα σε λέξεις

Η νέα φορολογική κλίμακα θα προβλέπει διαφοροποιημένα κλιμάκια και φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με την υφιστάμενη, με μέριμνα να προκύψουν ελαφρύνσεις (ακόμη και σε βάθος χρόνου) για τα λεγόμενα μεσαία εισοδήματα.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι από τη αναδιάρθρωση της κλίμακας δεν θα υπάρχει φορολογούμενος ο οποίος θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πληρώσει περισσότερο φόρο από αυτόν που του αναλογεί σήμερα.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθεί και η διάταξη για τις υπεραποσβέσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις με αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα να μειώσουν τα φορολογητέα εισόδημα κατά συνέπεια το τελικό ποσό του φόρου. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 29% στο 24% το 2020 και προοδευτικά στο 20% εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Μόνο από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή, απελευθερώνονται πόροι περίπου 690 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη φάση μείωσης του φορολογικού συντελεστή (εν προκειμένω μέσα στο 2020) και κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ το δεύτερο έτος.