Λιβύη: Διορία έως την Παρασκευή για τον ορισμό κυβέρνησης που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές – Αρχισαν οι συνομιλίες στην Ελβετία

Λιβύη εκλογές

Η πιο κρίσιμη, ίσως, εβδομάδα των τελευταίων μηνών για το μέλλον της Λιβύης ξεκινά σήμερα στην Γενεύη της Ελβετίας, όπου άρχισε η συνέλευση των 75 αντιπροσώπων της χώρας για τον ορισμό της νέας, μεταβατικής κυβέρνησης.

Την συνέλευση συγκροτούν 75 εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών και η σύγκλισή της γίνεται στο πλαίσια του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη (LPDF). Σκοπός τους είναι να εκλέξουν μία νέα Εκτελεστική Αρχή, δηλαδή ουσιαστικά μία προσωρινή κυβέρνηση, που θα προετοιμάσει το έδαφος για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

Οι αντιπρόσωποι έχουν διορία έως την Παρασκευή για να ορίσουν τον νέο πρωθυπουργό, τους δύο αναπληρωτές του και τα τρία μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου από έναν κατάλογο με 45 ονόματα, τον οποίο παρουσίασε το Σάββατο η UNSMIL, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Το μεταβατικό αυτό κυβερνητικό συμβούλιο θα αναλάβει να “επανενώσει τους θερμούς του κράτους και να διασφαλίσει την ασφάλεια” μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

ΟΗΕ: “Εκλογές με κάθε κόστος”

Η επικεφαλής των συνομιλιών και έως σήμερα ειδική απεστλαμένη του ΟΗΕ στην Λιβύη Στέφανι Ουίλιαμς κάλεσε τους συμμετέχοντες στον ενδολιβυκό διάλογοι «να τηρήσουν με κάθε κόστος» τη δέσμευσή τους να διεξαχθούν εκλογές στην εμπόλεμη χώρα στο τέλος του έτους.

“Έχετε βάλει ανεξίτηλο σημάδι στο ημερολόγιο για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου φέτος. Αυτή η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τους συμπατριώτες σας, είναι μία δέσμευση η οποία πρέπει να τηρηθεί με κάθε κόστος”, τόνισε η Στέφανι Γουίλιαμς.

“Ο λαός της Λιβύης σάς στηρίζει. Σας στηρίζει και εύχεται να πετύχετε. Έχει ανάγκη να πετύχετε. Μην τον απογοητεύσετε”, υπογράμμισε.

Οι βασικές αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη είναι δύο: Από τη μία, στα δυτικά, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας ( GNA) του Φαγέζ αλ Σάρατζ, την οποία έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ και στηρίζει η Τουρκία, και από την άλλη ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης που στηρίζεται από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ άλλων.

Μετά την αποτυχία της εκστρατείας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 ο Χάφταρ για την κατάληψη της Τρίπολης οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για εκεχειρία τον Οκτώβριο και ξεκίνησαν διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο ενδολιβυκός διάλογος ξεκίνησε στην Τυνησία τον Νοέμβριο του 2020.

Οι υποψήφιοι για την Εκτελεστική Αρχή

Στους υποψήφιους για την Εκτελεστική Αρχή, την νέα μεταβατική κυβέρνηση, περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα της πολιτικής σκηνής της Λιβύης. Όλοι τους έχουν δεσμευθεί να μην θέσουν υποψηφιότητα για πολιτικά αξιώματα μετά τις εκλογές της 24ης Δεκεμβριου και επιπλέον να δημοσιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Πρόκειται για μια προϋπόθεση που τέθηκε ως απόδειξη του ότι η νέα, μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης θα υπηρετεί τη διαφάνεια. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, και κυρίως να τηρηθεί η συμπεφωνημένη εκεχειρία και να κρατήσουν αποστάσεις όλες οι ξένες δυνάμεις – προοπτική, που ήδη δείχνει εξαιρετικά δύσκολη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή