Λιβύη: Νέος «πονοκέφαλος» για την Τουρκία, παρέμβαση της Αιγύπτου για την αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών

Νέο χτύπημα δέχθηκε η πολιτική της Άγκυρας για τη Λιβύη, η οποία επιμένει να διατηρεί, παρά τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ξένους μαχητές στη βασανισμένη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Συγκεκριμένα, η μικτή στρατιωτική επιτροπή 5+5 στη Λιβύη, η οποία αποτελείται από αξιωματικούς προερχόμενους και από τις δύο κύριες πλευρές του εμφυλίου πολέμου, συμφώνησε σε ένα συντονιστικό μηχανισμό για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες Σουδάν και Νίγηρα, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτό το διαδικαστικό βήμα θα επιτρέψει να υπάρξουν κοινός συντονισμός και ανταλλαγή δεδομένων για να διευκολυνθεί η πλήρης αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη Λιβύη, ανακοίνωσε έπειτα από συνάντηση σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο στην Αίγυπτο ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Αμπντουλαγέ Μπαθιλί.

Μήνυμα από το Κάιρο

Σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, τόνισε την ανάγκη «ορισμένα εξωτερικά μέρη να σταματήσουν τις προσπάθειες χειραγώγησης της πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη προς όφελος των συμφερόντων τους», αναφορά που ενδεχομένως αφορά και στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι κανένα κόμμα στη Λιβύη δεν πρέπει να επιτρέπεται να επηρεάζει την πολιτική διαδικασία επιβάλλοντας ένα τετελεσμένο γεγονός.

Ο Σούκρι και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης των διαύλων επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ της Αιγύπτου και του ΟΗΕ για την υποστήριξη της επίτευξης της απαιτούμενης συναίνεσης για την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη με τρόπο που να εγγυάται την ταυτόχρονη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και μαχητών εντός χρονικού πλαισίου που θα καθοριστεί χωρίς καθυστέρηση.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε στείλει στη Λιβύη, εκτός από στρατιωτικό υλικό (μεταξύ αυτού και επιθετικά drones), και μισθοφόρους μαχητές (οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τη Συρία και στις τάξεις τους περιλαμβάνονται και τζιχαντιστές), προκειμένου να παράσχει βοήθεια στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη, όταν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ προήλαυναν και απειλούσαν με κατάληψη ακόμα και την λιβυκή πρωτεύουσα.

Μετά την παύση των εχθροπραξιών και το σχεδιασμό «οδικού χάρτη» για εθνικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έθεσε ως εκ των ων ουκ άνευ όρο την αποχώρηση ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη Λιβύη, ωστόσο, η Τουρκία ουσιαστικά αρνείται να εφαρμόσει τα σχετικά ψηφίσματα και συμφωνίες, προκειμένου να διατηρήσει την επιρροή της στη χώρα και να εκμεταλλευτεί την εξάρτηση από τις τουρκικές δυνάμεις της προσωρινής κυβέρνησης Ντμπεϊμπά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή