Ραγδαίες εξελίξεις στην Λιβύη: Παραιτείται ο Σάρατζ – Στη Γενεύη τα δύο στρατόπεδα του λιβυκού εμφυλίου

Σάρατζ παραίτηση
  • Μέχρι το τέλος της εβδομάδας παραιτείται ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου και πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, θα παραμείνει ως μεταβατικός επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος.

Με την συνδρομή της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, ο Σάρατζ είχε καταφέρει μέχρι τώρα να  αποκρούσει την πολιορκία από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Όμως, παρά τις επιτυχίες στα πεδία των μαχών, ο Σάρατζ υφίσταται ισχυρές πολιτικές πιέσεις λόγω της διαμάχης των πολιτικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών στο τμήμα της Λιβύης το οποίο ελέγχει η GNA, ενώ βρίσκεται στο στόχαστρο και μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στη διαφθορά.

Με την παραίτησή του, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Σάρατζ θα ακυρώσει μεγάλο μέρος της πίεσης στο πρόσωπό του και θα μπορέσει να προσηλωθεί στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης,.

Τα δύο στρατόπεδα του λιβυκού εμφυλίου θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο μοντέλο προεδρικού συμβουλίου το οποίο θα ενοποιεί τη χώρα και θα οδηγήσει σε εκλογές για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου.

Η κίνηση Σάρατζ αναμένεται να ικανοποιήσει βασικούς υποστηρικτές του στρατοπέδου Χαφτάρ, όπως είναι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο ίδιος ο στρατηγός έχει άλλωστε δώσει πολιτικό “χώρο” στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος ηγείται πλέον των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Σάρατζ και τους διεθνείς μεσολαβητές.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή