Lockdown: Ανοικτό το ενδεχόμενο για πιό σκληρά μέτρα, την ώρα που ανοίγουν πολλά γυμνάσια και λύκεια μετά από 2,5 μήνες

αγωνία αμηχανία

H ταχεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού, με 174 καταγεγραμμένα κρούσματα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα και η ύπαρξη ενός ( τουλάχιστον ) της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, έχουν σημάνει πραγματικό συναγερμό στους επιστήμονες αλλά και την κυβέρνηση, η οποία φοβάται μήπως απαιτηθεί να ξαναπάμε βήματα προς τα πίσω.

Η αιφνίδια χθεσινή επίσκεψη Χαρδαλιά – Αρκουμανέα στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκε το πρώτο επίσημο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης σε 38χρονο ιερέα, ο οποίος είχε ξανανοσήσει από κοροναϊό (!) είναι απολύτως ενδεικτική της αγωνίας που επικρατεί στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απομόνωση των κρουσμάτων. Μία προσπάθεια, η οποία, ωστόσο, όπως όλοι παραδέχονται, είναι δύσκολο να επιτύχει τον στόχο της.

Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη θεωρείται ακόμη πιο μεταδοτική από τη βρετανική, ενώ επιδεικνύει έντονη ανθεκτικότητα σε εμβόλια και θεραπείες αντισωμάτων, εντείνοντας την αγωνία κυβέρνησης, ειδικών, αλλά και των εταιρειών που έχουν κυκλοφορήσει εμβόλια, οι οποίες πραγματοποιούν έρευνες για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις του στελέχους στην αποτελεσματικότητά τους.

Eνδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά και της αγωνίας – έως αμηχανίας – που υπάρχει είναι ότι ενώ από σήμερα χτυπάει και πάλι το κουδούνι στα γυμνάσια και στα λύκεια (εκτός “κόκκινων” περιοχών ), κάποια από τα μέλη της Επιτροπής έσπευσαν χθες το βράδυ να υπογραμμίσουν ότι αν χρειαστεί, θα ξανακλείσουν.

Σε αυτό το κλίμα ήταν και η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος από τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν χθες σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

Γεωργιάδης : Ανοικτό ακόμα και το ολικό lockdown 

«Μόνο ακορντεόν θα είναι τα μέτρα , όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμη δεν έχει καταλάβει τι είναι η πανδημία. Σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρχει. Κάποτε θα έχουμε αυστηρότερα και κάποτε χαλαρότερα μέτρα. Αυτό θα πάει για όσο χρειαστεί, όσο υπάρχει κίνδυνος θανάτων θα πηγαίνουμε ακορντεόν. Υπάρχει χώρα που δεν έχει ακορντεόν αποφάσεις; Oι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να υπάρχει λιγότερος συνωστισμός στους δρόμους. Δεν μας ενδιαφέρει η κίνηση στους δρόμους με τα αυτοκίνητα, μας ενδιαφέρουν οι πεζοί στους δρόμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι «παρόμοιες εικόνες με την Ερμού είχαμε και στην Τσιμισκή, αλλά στη Θεσσαλονίκη δεν είχαμε άνοδο των κρουσμάτων. Η αύξηση στην Αττική οφείλεται και στον χειμώνα, στη μετάλλαξη του κοροναϊού από τη Μ. Βρετανία και θέλαμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και όχι αποτρεπτικά, αντί να περιμένουμε να πάμε στα 2.000 κρούσματα και να πάμε σε lockdown».

“Δεν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας. Οι ειδικοί καθορίζουν το πλαίσιο. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown», είπε χαρακτηριστικά.

Γώγος : Να προλάβουμε ένα τρίτο κύμα 

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη σε περιοχές, όπως η Αττική και η Πάτρα, τόνισε   ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής  Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο ρ/σ «Θέμα 104,6» τόνισε ότι αυτό που «θέλουμε να προλάβουμε ένα τρίτο κύμα». Οπως επισήμανε, «προαποφασίσαμε στην περίπτωση που μια περιοχή είναι κόκκινη ή γίνει κατά τη διάρκεια της αποκλιμάκωσης, θα παίρνονται επιπλέον μέτρα, όπως το κλείσιμο των Λυκείων και το click away στα καταστήματα».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή