Lockdown: Τι θα ισχύσει για τα σχολεία – Γιατί κλείνουν Γυμνάσια και Λύκεια –Ποια καταστήματα και υπηρεσίες κλείνουν, ποια μένουν ανοιχτά

Σχολεία lockdown
ÃËÕÖÁÄÁ ÐÁÑÁËÁÂÇ ÊÁÉ ÄÉÁÍÏÌÇ ÌÁÓÊÙÍ ÓÔÁ ÓÏËÅÉÁ ÔÇÓ ÐÅÑÉÏ×ÇÓ ÁÐÏ ÔÏ ÄÇÌÏ ÃËÕÖÁÄÁÓ (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Το lockdown που τίθεται σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου κι έως τις 30 Νοεμβρίου επαναφέρει το μοντέλο καραντίνας της άνοιξης, με μικρές διαφοροποιήσεις.

Η βασική εξ αυτών αφορά τα σχολεία, για τα οποία αποφασίστηκε να κλείσουν Γυμνάσια και Λύκεια αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα Δημοτικά. Ασαφές παραμένει ακόμη το τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς και το λεπτομερές πλαίσιο αναμένεται να παρουσιαστεί το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ο διχασμός της επιστημονικής επιτροπής

Εχουν ενδιαφέρον, ωστόσο, τα όσα είπε ειδικά για τα σχολεία ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και για τους προβληματισμούς που υπήρξαν:

«Η διακοπή της εκπαίδευσης», σημείωσε, «έχει επιπτώσεις. Η επιτροπή διχάστηκε. Δεν έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στο μαθητικό περιβάλλον. Θέλουμε να περιορίσουμε τη διασπορά στα σχολεία ως συμβολή στη μεταδοτικότητα στην κοινότητα και φαίνεται ότι μετά την ηλικία των 10-12 αυτό ανεβαίνει.

Το μέγιστο όφελος της συνέχισης της εκπαίδευσης είναι για τα μικρά παιδιά. Μετά την ηλικία 16-18 είχαμε εισηγηθεί υπέρ του κλεισίματος σχολείων σε αυτή τη φάση της μεγάλης διασποράς γιατί συμμετείχαν περισσότερο αυτά τα παιδιά στην τηλεκπαίδευση.

Το κάνουμε όχι γιατί κινδυνεύουν τα παιδιά αλλά για να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο. Τα δεδομένα για την Ελλάδα είναι και παραμένουν καλά για τα παιδιά. Τα παιδιά θα είναι ο πρώτος πληθυσμός που θα επιστρέψει στην κανονικότητα».

Το έντυπο για την μετάβαση των μαθητών στα σχολεία

Η μετάβαση των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες θα επιτρέπεται να γίνεται με συνοδεία από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS (Επιλογή 4).

Θα χρειάζεται επίσης και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.

Το έντυπο που θα πρέπει να φέρουν οι μαθητές:

Εντυπο σχολεία

Τηλε-εκπαίδευση και στα φροντιστήρια

Με βάση τις διευκρινήσεις από το υπουργείο Παιδείας ανοιχτά θα μείνουν και τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Φροντιστήρια, δομές μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών θα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας για το ίδιο χρονικό διάστημα και θα μπορούν να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τα σχολεία που αναστέλλουν τη δια ζώσης λειτουργία τους ξεκινούν άμεσα υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση, ως εκ τούτου οι διευθυντές καλούνται να εκπονήσουν προγράμματα για σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ύλη θα προχωράει κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Τα μαγαζιά-υπηρεσίες που κλείνουν

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία της αγοράς, οι πλήρεις ανακοινώσεις θα γίνουν επίσης το απόγευμα αλλά μέχρι στιγμής είναι δεδομένο ότι κλείνουν:

  • Λιανεμπόριο
  • Εστίαση (με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery)
  • Κομμωτήρια
  • Εκκλησίες *(κανονικά θα πρέπει να πραγματοποιούν λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών, ωστόσο αναμένονται διευκρινήσεις).

Τι μένει ανοιχτό

Αντιθέτως, θα παραμείνουν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια του lockdown:

  • Σούπερ μάρκετ
  • Φαρμακεία
  • Φούρνοι
  • Υπηρεσίες delivery

Ειδικά για το κομμωτήρια οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω υψηλής ζήτησης το πιθανότερο είναι να μην κλείσουν από το Σάββατο για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί το κοινό, αλλά από την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή