Τι συζητούν για τα στεγαστικά δάνεια: "Πληρώνεις το μισό, σου σβήνουμε το υπόλοιπο"

Σχέδιο για να σπάσουν στα δύο τα «κόκκινα» στεγαστικά συζητούν τράπεζες και δανειστές.

Το σύστημα «fifty – fifty»

Αν τα σχέδια που κυοφορούνται γίνουν πράξη, τότε το ένα τμήμα του στεγαστικού θα αποπληρώνεται από τον υπόχρεο δανειολήπτη και το άλλο θα «παγώνει» από την τράπεζα. Στο τέλος, το παγωμένο 50% του δανείου θα διαγράφεται, εφόσον τηρήθηκαν οι δόσεις αποπληρωμής και εξοφλήθηκε το μισό δάνειο.

Γιατί συμφωνεί ο SSM

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο αρμόδιος Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) φαίνεται να προωθεί την ιδέα. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι έτσι και οι τράπεζες θα πάρουν πίσω μεγάλο μέρος των «χαμένων» σήμερα χρημάτων τους από τα «κόκκινα» στεγαστικά και θα αποφευχθούν οι μεγάλες κοινωνικές εντάσεις από την κατάσχεση των σπιτιών πολλών οικογενειών.

Πως θα σβήνει το 50%

Οι λύση αυτή, εφόσον υιοθετηθεί,  θα εφαρμόζεται με αυστηρές προϋποθέσεις και σε περίπτωση που οι υπόχρεοι καθυστερούν να καταβάλουν τις δόσεις τους, θα τίθενται εκτός ρύθμισης και θα χάνουν τα οφέλη του μέτρου αυτού. Όπως αναφέρεται, ανάλογο μέτρο λειτούργησε στην Ιρλανδία με επιτυχία.

Μεδυό λόγια

Οι δανειστές κάνουν «την ανάγκη φιλοτιμία». Τo κύριο μέλημα του SSM είναι να βοηθήσει  τις τράπεζες να επιταχύνουν τη διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων οδηγώντας σε ταχύτερη εξυγίανση. Και γι’ αυτό μάλλον θα θα δούμε το μέτρο του»fifty – fifty να εφαρμόζεται.