Μάχη με τα ποσοστά της ήττας δίνει ο Αλέξης Τσίπρας – Προβάδισμα της ΝΔ από 5,8% έως 8,6% σε 3 δημοσκοπήσεις

 

Μάχη με τα ποσοστά και τις εντυπώσεις δίνουν στις Ευρωεκλογές οι δύο μονομάχοι, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό να επιζητά μια «διαχειρίσιμη» ήττα και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ένα ποσοστό διαφοράς που θα του επιτρέπει να θέσει θέμα παραίτησης της κυβέρνησης και, παράλληλα,  θα του δίνει αέρα μεγάλης νίκης στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις πέφτουν σαν τη βροχή 8 ημέρες πριν την κάλπη της 26ης Μαΐου.Όλες, όσες διενεργούνται από πιστοποιημένες εταιρίες, δίνουν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστά που κυμαίνονται από 5,8% έως 8,6% και κοινή παραδοχή επικρατέστερης διαφοράς στο επίπεδο του 6,5%6,7%.

 Στις τρείς δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτό το Σαββατοκύριακο, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η MRB δίνει επικρατέστερη διαφορά 6,5% (ΝΔ 30% – ΣΥΡΙΖΑ 23,5%), η Metron Analysis διαφορά 6,7% (ΝΔ 30,3% – ΣΥΡΙΖΑ 23,6%),  και η MARC 7,2% ( ΝΔ 29,2% – ΣΥΡΙΖΑ 22%). Καμμιά δεν δίνει την παραμικρή ελπίδα νίκης στο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το «τσουνάμι» παροχών της κυβέρνησης, στο παρά πέντε των Ευρωεκλογών και την επικοινωνιακή αντεπίθεση, με όλα τα μέσα, του κ. Τσίπρα.

Στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται να πιάσει τα ποσοστά που πέτυχε στην αντίστοιχη αναμέτρηση του 2014. Τότε η κάλπη του έδωσε 26,6%, με τη Νέα Δημοκρατία να προσγειώνεται στο 22,7% (διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ: 3,9%).

Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί, με το αποτέλεσμα ανά χείρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας εθνικές εκλογές, με το επιχείρημα ότι το εκλογικό σώμα είχε αποδοκιμάσει την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και είχε δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα.

Κύκλοι της ΝΔ τονίζουν τη μεγάλη ανατροπή που σημειώθηκε έκτοτε και θεωρούν ότι μία ανάλογη διαφορά την επόμενη Κυριακή – πολύ περισσότερο αν προκύψει μεγαλύτερη – θα επιτρέψει στον κ. Μητσοτάκη να πράξει το ίδιο.

 Αναλυτές επιμένουν πως ο πρωθυπουργός με μία ήττα της τάξης του 5% (ή μεγαλύτερη) θα παραμείνει στη θέση του, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες της εξουσίας και αναζητώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για μια καλύτερη απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου. Με μικρότερη διαφορά (στα επίπεδα του 3-4%), το πιθανότερο είναι να επιδιώξει άμεση προσφυγή στις κάλπες (πιθανόν τον Ιούνιο) αναζητώντας την έκπληξη σε ένα «ντέρμπι».

Η πόλωση που δημιουργούν οι συνθήκες ανταγωνισμού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φέρνουν τα υπόλοιπα κόμματα (και κυρίως το ΚΙΝ.ΑΛ.) σε δύσκολη θέση, χωρίς μεγάλες δυνατότητες αύξησης των ποσοστών τους. Το κόμμα-διάδοχος του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές του 2014 (κατέβηκε ως «Ελιά») πέτυχε 8%. Σήμερα οι δημοσκοπήσεις το τοποθετούν κάτω του 6,5%. Ανάλογα το Ποτάμι, με 6,6% το 2014, κινείται κάτω του ορίου του 3%, το ΚΚΕ με 6,1% το 2014 εμφανίζεται στα όρια του 5% σήμερα. Οι ΑΝΕΛ, με 3,5% το 2014, σήμερα ψάχνονται στα όρια του 1%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής που είχε πετύχει 9,4% το 2014.Τώρα κινείται στην περιοχή του 5%, ενδεχομένως και σε μικρότερα επίπεδα.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή