Μαγιορκίνης: «Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Αύγουστο – Οι τρεις πηγές ανησυχίας των επιστημόνων

κοονοϊός κρούσματα

Οι σταθερά υψηλοί ρυθμοί της πανδημίας στην Αττική, η σταδιακή μεν, αλλά επίσης σταθερή, αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας και τις ΜΕΘ, και η αναμενόμενη αύξηση της μεταδικότητας τον χειμώνα είναι τα τρία στοιχεία που ανησυχούν περισσότερο τους ειδικούς στην αξιολόγηση της πορείας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Η έξαρση επιβεβαιώθηκε και από την σημερινή ανακοίνωση άλλων 399 νέων κρουσμάτων, ενώ στην τακτική ενημέρωση που ακολούθησε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι  «η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως «με την έλευση του χειμώνα αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης χαρακτήρισε τις τάσεις της πανδημίας ως «ήπια αυξητικές», είπε ότι ο μέσος όρος είναι πέντε θάνατοι ανά ημέρα, και πως αυξάνεται σταδιακά η πίεση στις ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, η οποία βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα είπε πως εμφανίζει καθημερινά εδώ και κάποιες εβδομάδες περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα.

Ερχεται ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι πλέον η κυβέρνηση θα παίρνει κατηγοριοποιημένα και στοχευμένα μέτρα για κάθε περιφέρεια, έτσι ώστε να συνεχιστεί ομαλά και με ασφάλεια η οικονομική και κοινωνική ζωή στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή, κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό θα παρουσιαστεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19 για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Θα υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων: 1 – ετοιμότητα, 2 – επιτήρηση, 3 – αυξημένη επιτήρηση, 4 – αυξημένος κίνδυνος.

Το επίπεδο κινδύνου στο οποίο βρίσκεται κάθε περιφέρεια θα κρίνεται από διάφορους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες, οι δείκτες πληρότητας για τα νοσοκομεία, η διαδικασία ιχνηλάτησης και άλλα.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Χαρδαλιάς: Ασφαλής η κατάσταση στα σχολεία

Αναφορικά με τα σχολεία, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, μόνο το 0,016% της μαθητικής κοινότητας και το 0,033% των εκπαιδευτικών της χώρας έχει βρεθεί θετικό στον ιό.

Παρατήρησε περαιτέρω πως τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων, και ως εκ τούτου τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή