Μαρία Ρασπούτιν: Η ταραχώδης ιστορία της κόρης του σεξομανή και δολοπλόκου «καλόγερου» της τσαρικής αυλής

    Μαρία Ρασπούτιν. Η ιστορία της έχει από όλα
    Maria Rasputin (1898-1977)

     

    • Μαρία Ρασπούτιν. Η ιστορία της έχει από όλα: Μυστικισμό, ιστορίες διαφθοράς, την τελευταία τσαρική αυλή πριν την επανάσταση του Οκτώβρη αλλά και καμπαρέ και τσίρκο, μέχρι να πεθάνει στις Η.Π.Α, στη πόλη των Αγγέλων – αυτή, μια κόρη χωρικού από τη Σιβηρία.

    Ο πατέρας της Μαρίας, ο θρυλικός Ρασπούτιν, που έγινε βιβλία, τραγούδι και ταινίες, ενώ το υπερμέγεθες πέος του φυλάσσεται σε φορμόλη στο Μουσείο Ερωτισμού MusEros, γεννήθηκε το 1869 σε ένα χωριό της Σιβηρίας. Το ονοματεπώνυμό του ήταν Grigori Yefimovich Novykh, ενώ το  «Ρασπούτιν», που σημαίνει «διεφθαρμένος», του το έδωσαν οι συγχωριανοί του.

    • Διαστρεβλώνοντας τις ιδέες και τα κηρύγματα διαφόρων μυστικιστών, θεραπευτών και  μοναχών διατύπωσε μια δική του θεωρία, σύμφωνα με την οποία η αμαρτία είναι όχι μόνο θεμιτή αλλά και στοιχείο «κάθαρσης». Τόνιζε μάλιστα, ότι η σεξουαλική εξάντληση ήταν το καλύτερο μέσο για να φτάσει ο πιστός στην κατάσταση της «θείας αταραξίας» και κατά συνέπεια να βρεθεί πιο κοντά στον Θεό.

    Όταν γεννήθηκε η Μαρία…

    Τον Ιανουάριο του 1887, παντρεύτηκε την Πρασκόβγια Ντουμπρίβινα, με την οποία απέκτησε επτά παιδιά, από τα οποία έζησαν τα τρία: ο Ντιμίτρι,  η Μαρία και η Βαρβάρα. Στην Ρωσία, σταδιακά απέκτησε έναν κύκλο οπαδών. Ανάμεσά τους και πολλές γυναίκες. Λέγεται ότι ο Ρασπούτιν είχε σεξουαλικές σχέσεις με πολλές απ’ αυτές. Σύντομα ο Ρασπούτιν, ο οποίος κυκλοφορούσε βρόμικος και ατημέλητος με γενειάδα και μαλλιά ρυπαρά που έγλυφαν το πρόσωπό του, άρχισε να κηρύττει ότι η σεξουαλική επαφή μαζί του ήταν εξαγνιστική.

    Grigori Yefimovich Novykh, ο γνωστός «Ρασπούτιν», που σημαίνει «διεφθαρμένος»

    Το 1908, κλήθηκε να θεραπεύσει τον αιμοφιλικό διάδοχο του θρόνου Αλεξέι Νικολάγιεβιτς. Όταν το αγόρι έγινε σχεδόν καλά, η τσαρίνα Αλεξάνδρα τον «έχρισε» σύμβουλο της τσαρικής αυλής. Η επιρροή του Ρασπούτιν, κορυφώθηκε το 1915, όταν ο τσάρος τέθηκε επικεφαλής του στρατού στο μέτωπο, καθώς ήδη είχε ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

    Με την απουσία του Νικολάου, ο Ρασπούτιν κατάφερε να ασκεί σημαντική επιρροή διορίζοντας και παύοντας το προσωπικό του κράτους κατά τις επιθυμίες του. Ο ίδιος ο Ρασπούτιν, αν άλλαζε γνώμη για την ικανότητα κάποιου στελέχους, έπειθε την Αλεξάνδρα να τον διώξει, λέγοντας απλά ότι «μπήκε ο διάβολος μέσα του», κολακεύοντας ταυτόχρονα και τη δική της αφέλεια λέγοντας ότι «βλέπει τον Χριστό να στέκει στο πλάι της».

    Η δολοφονία του Ρασπούτιν

    Οργανώθηκαν αρκετές αποτυχημένες δολοφονικές απόπειρες εναντίον του. Σε μία απ’ αυτές, μια πρώην πόρνη, η Χιονία Γκούσεβα, τον μαχαίρωσε στην κοιλιά. Ωστόσο, ο Ρασπούτιν χειρουργήθηκε και έζησε.

    Το 1916, μια ομάδα ακραίων συντηρητικών, στην οποία συμμετείχαν ο Φελίξ Γιουσούποφ, σύζυγος της ανιψιάς του τσάρου, οργάνωσε συνωμοσία με σκοπό την εξόντωση του και τον κάλεσε σε δείπνο στο σπίτι του. Ενώ ο Ρασπούτιν πίνει το δηλητηριασμένο κρασί, ζητά δεύτερο ποτήρι, τρώει και τα γλυκά, όμως δεν δείχνει κανένα ίχνος αδιαθεσίας. Υπάρχει η θεωρία ότι η ζάχαρη εξουδετέρωσε την επίδραση του δηλητηρίου. Έτσι, ο Γιουσούποφ τον πλησιάζει και του ρίχνει μια σφαίρα στην καρδιά. Ο Ρασπούτιν καταφέρνει να συρθεί φωνάζοντας μέχρι την αυλή, όπου τον προφταίνουν και του αδειάζουν ολόκληρο γεμιστήρα επάνω του.

    Κατόπιν, πήραν το σώμα του, το τύλιξαν μέσα σ’ ένα χοντρό ύφασμα, του έδεσαν ένα βαρίδι και το φόρτωσαν σε ένα αμάξι για να το ρίξουν στον παγωμένο ποταμό Νέβα, από τη γέφυρα Μπολσόι. Καθώς το ξεφόρτωναν όμως, διαπίστωσαν ότι το σώμα του ακόμα κινείτο και είδαν  ότι ο Ρασπούτιν δεν έπαψε ν’ ανασαίνει παρά μόνο αφού τον έριξαν στον ποταμό.

     

    1911: Ο Grigory Yefimovich Rasputin (1871-1916)  – με τη γυναίκα του Πρασκόβγια Ντουμπρίβινα και την κόρη τους Μαρία

    Την επόμενη μέρα, οι δύο κόρες του Μαρία και Βαρβάρα ανέφεραν ότι ο πατέρας τους έλειπε. Εντοπίστηκαν ίχνη αίματος στο στηθαίο της γέφυρας καθώς και σε μία  από τα γαλότσες του που ήταν κολλημένες στη γέφυρα. Η Μαρία και η αδερφή της επιβεβαίωσαν ότι η μπότα ανήκε στον πατέρα τους. Η οικογένεια έθαψε σχεδόν μόνη τον περιβόητο Ρασπούτιν, μιας και όπως παρατήρησε η Μαρία στο ημερολόγιό της «πολλά μέρη στην εκκλησία ήταν άδεια, γιατί τα πλήθη που χτυπούσαν την πόρτα του πατέρα μου όταν ήταν ακόμα ζωντανός ζητώντας κάποια υπηρεσία ξέχασαν να έρθουν και να πουν μια προσευχή για αυτόν τώρα που ήταν νεκρός»…

    ***

    Η ταραχώδης ζωή της Μαρίας

    Η Μαρία  γεννήθηκε στη Σιβηρία τον Μάρτιο του 1898 και βαφτίστηκε την επόμενη μέρα. Ο Ρασπούτιν φέρνει τη Μαρία και τη μικρότερη αδερφή της Βαρβάρα να ζήσουν μαζί του στην πρωτεύουσα με την ελπίδα να τις μετατρέψει σε «μικρές κυρίες». Η κόρη του Μαρία έπαιζε με τις πριγκίπισσες της βασιλικής οικογένειας, Όλγα, Τατιάνα, Μαρία και Αναστασία, που όπως έγραφε στο ημερολόγιο της ήταν πολύ κομψές αλλά αποκομμένες από την πραγματική ζωή.

    • Η Μαρία εξέφρασε πολλές φορές τις ιδέες της για τον πατέρας της. Σύμφωνα με αυτήν, δεν ήταν ποτέ μοναχός, αλλά ένα αστέρι υπερκόσμιο. Για τη Μαρία, οι θεραπευτικές πρακτικές του πατέρα της στον Τσαρέβιτς Αλεξέι βασίστηκαν στον μαγνητισμό.

    Μετά τον θάνατο του Ρασπούτιν, η Μαρία και η αδερφή της παρέμειναν στο παλάτι των Ρομανόφ. Σύντομα όμως έγινε σαφές πως και η ζωή του τσαρικού ζεύγους θα κινδύνευε.  Ο πατέρας της πριν το θάνατό του είχε ζητήσει από την Μαρία να παντρευτεί τον Μπόρις Σόλοβιεφ.

    Ο Μπόρις Σόλοβιεφ, απόφοιτος μιας σχολής μυστικισμού, εμφανίστηκε γρήγορα ως διάδοχος του Ρασπούτιν μετά τη δολοφονία. Η Μαρία αργότερα έγραψε στο ημερολόγιό της ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ο πατέρας της είχε επιμείνει «να αγαπήσει τον Μπόρις», αφού  δεν της άρεσε καθόλου.  Ο Μπόρις επίσης δεν ήταν ενθουσιώδης για τη Μαρία. Στο δικό του ημερολόγιο, έγραψε ότι η σύζυγός του δεν ήταν καν χρήσιμη για σεξουαλικές σχέσεις, επειδή υπήρχαν τόσες πολλές γυναίκες που είχαν σώμα πιο ελκυστικό από το δικό της.

    Το … αποχαιρετιστήριο δώρο της τσαρίνας Αλεξάνδρας

    Τον Σεπτέμβριο του 1917, ένα μήνα πριν την Επανάσταση η τσαρίνα Αλεξάνδρα έδωσε στο ζευγάρι 50.000 ρούβλια και κοσμήματα και τους είπε ότι ήταν ώρα να αναζητήσουν την τύχη τους. Ο Μπόρις σύμφωνα με τον Ραντζίνσκι, κράτησε τα χρήματα για τον εαυτό του. Όχι μόνο αυτό, αλλά αργότερα προσπάθησε να βγάλει λεφτά και από την εκτέλεση του τσαρικού ζεύγους προσλαμβάνοντας κοριτσάκια που τα ανάγκαζε να λένε πως ήταν οι τελευταίοι απόγονοι των Ρομανόφ.

    Τελικώς φεύγουν για το Βλαδιβιστόκ και μένουν εκεί ένα χρόνο.  Μόλις γεννήθηκε η κόρη τους Τατιάνα  το 1920  φεύγουν με πλοίο για Κεϋλάνη, Σουέζ, Τεργέστη και Πράγα, όπου εκεί το ζευγάρι άνοιξε ένα ρωσικό εστιατόριο. Αλλά η επιχείρηση δεν πήγε καλά.  Στη συνέχεια ο Μπόρις κλήθηκε να εργαστεί στη Βιέννη. Η δεύτερη κόρη τους Μαρία γεννήθηκε στο Μπάντεν της Αυστρίας. Από εκεί περνούν στο Βερολίνο όπου και η Μαρία πήρε μαθήματα χορού. Τέλος εγκαταστάθηκαν στη Μονμάρτη του Παρισιού, όπου ο Μπόρις εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο σαπουνιών, ως νυχτερινός αχθοφόρος και σε ένα  πλυντήριο αυτοκινήτων.

    Η οικογένειά της ήταν τώρα το μόνο που είχε στη ζωή, καθώς η μητέρα και ο αδερφός της είχαν εξαφανιστεί στα γκουλάγκ της Σιβηρίας και η αδελφή της είχε πεθάνει στη Μόσχα κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Όταν ο Μπόρις πεθαίνει από φυματίωση τον Ιούλιο του 1926, στη Μαρία προσφέρθηκε δουλειά σε καμπαρέ ως χορεύτρια λόγω του ονόματός της.

    Χορεύτρια στο Busch Circus

    Το 1929, εργάζεται στο Busch Circus, όπου συμμετέχει ως χορεύτρια σε ένα νούμερο κατά το οποίο γινόταν αναπαράσταση της δολοφονίας του πατέρα της! «Έπρεπε να χορέψω για την τραγωδία της ζωής και του θανάτου του πατέρα μου, και να έρθω πρόσωπο με πρόσωπο στη σκηνή με τους ηθοποιούς που αναπαριστούσαν  αυτόν και τους δολοφόνους του. Κάθε φορά που έχω να αντιμετωπίσω τον πατέρα μου στη σκηνή, μια έντονη μνήμη πυροβολεί την καρδιά μου, και τότε σπάω και κλαίω», γράφει.

    Το 1935 βρήκε δουλειά στο Hagenbeck-Wallace Circus, με έδρα το Περού της Ιντιάνα. Το τσίρκο περιόδευσε στην Αμερική και η Μαρία έγινε για μια σεζόν θηριοδαμάστρια λιονταριού. Στη ρεκλάμα του τσίρκου η Μαρία παρουσιαζόταν ως «κόρη του διάσημου τρελού μοναχού, των οποίων τα κατορθώματα στη Ρωσία εξέπληξαν τον κόσμο». Όταν αργότερα την ρώτησαν γιατί έγινε θηριοδαμάστρια σε ένα κλουβί απάντησε: “Γιατί όχι; Ήμουν σε ένα κλουβί με τους Μπολσεβίκους”.

    Η Μαρία Ρασπούτιν θηριοδαμάστρια στο τσίρκο, Μαϊάμι της Φλόριντα 

    Έμεινε στο ίδιο τσίρκο και στο Μαϊάμι της Φλόριντα το εγκαταλείπει όταν κακοποιήθηκε από μια αρκούδα. Στις δύο κόρες της απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ που έμειναν για πάντα στην Ευρώπη χωρίς να την ξαναδούν. Και η Μαρία διατάχθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 90 ημερών, αλλά τον Μάρτιο του 1940, παντρεύτηκε τον Γκρέγκορι Μπερνάντσκι, φίλο της παιδικής ηλικίας της και πρώην αξιωματικό του Λευκού Ρωσικού Στρατού. Το 1946, χώρισαν και έγινε πολίτης των ΗΠΑ.

    Εργάτρια στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ 

    Η Μαρία μετά το διαζύγιο εργάζεται στην αρχή σε ναυπηγείο και μετά σε αμυντικά εργοστάσια μέχρι το 1955 όταν και συνταξιοδοτείται λόγω ηλικίας. Στη συνέχεια  στηρίχτηκε οικονομικά δουλεύοντας σε νοσοκομεία, παραδίνοντας μαθήματα ρωσικών και κάνοντας baby sitting σε παιδιά φίλων. Μέσα στον κομμουνιστικό πανικό που χτύπησε τις ΗΠΑ μεταπολεμικά, η ίδια χαρακτηριζόταν  κομμουνίστρια, μια κατηγορία που της προκαλούσε αποτροπιασμό.

    «Κατηγορούμαι και διώκομαι διαρκώς ως κομμουνίστρια εξαιτίας του ονόματός μου, Μαρία Ρασπούτιν, κόρη του Γκριγκόρι Ρασπούτιν, γνωστού ως ‘‘Τρελού Καλόγερου της Ρωσίας’’. Εγκατέλειψα τη Ρωσία πριν από 28 χρόνια και είμαι πλέον αμερικανίδα πολίτης, ένα προνόμιο για το οποίο ευχαριστώ τον Θεό κάθε βράδυ, καθώς λατρεύω τις ΗΠΑ από τα βάθη της καρδιάς μου».

    “Μέντιουμ” πριν το τέλος…

    Το 1968, η Μαρία ισχυρίστηκε ότι ήταν μέντιουμ και είπε ότι η Πατ Νίξον, η σύζυγος του Ρίτσαρτν Νίξον, είχε έρθει σε ένα όνειρο της. Μια άλλη φορά είπε ότι αναγνώρισε την Άννα Άντερσον ως Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία Νικολάεβνα της Ρωσίας, μια αξίωση που αργότερα θα επαναλάβει. (Η Άννα Άντερσον ήταν Πολωνή απατεώνισσα, που έμεινε γνωστή για τον ισχυρισμό της ότι είναι η Αναστασία Ρομανόφ η εκτελεσμένη νεότερη κόρη του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας,  που η σορός της δεν είχε βρεθεί έως και το 2007).

    Είχε  δύο κατοικίδια σκυλιά, τα οποία ονόμασε Γιουσσού και Ποφ  από το όνομα του δολοφόνου της πατέρα της Γιουσούποφ. Το σπίτι της βρισκόταν στο Silver Lake, μια περιοχή του Λος Άντζελες με Ρώσους μετανάστες. Η Μαρία είναι θαμμένη στο νεκροταφείο Angelus-Rosedale.

    Ο ΙΣΠΑΝΟΣ 

     

    1. Ακούστε τους Boney M. στο «Rasputin» του 1979 https://www.youtube.com/watch?v=CeMUyPWZY5M
    2. Δείτε την τηλεταινία «Rasputin: Dark Servant of Destiny» του 1996 με τους Alan Rickman ως Ρασπούτιν, την Greta Scacchi ως Τσαρίνα Αλεξάνδρα και τον σπουδαίο Ian McKellen στο ρόλο του τελευταίο τσάρου Νικόλαου Β΄  https://www.youtube.com/watch?v=mSxvVdseB74
    3.     Δείτε το Film Footage με τη Μαρία Ρασπούτιν ως θηριοδαμάστρια https://www.youtube.com/watch?v=KVgCSl0Tbw4

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή