Market pass: Την Παρασκευή αναμένονται οι πρώτες πληρωμές, ποιοι θα πάρουν διπλή ή και τριπλή δόση

Άλλο ένα μέτρο για την ανακούφιση από την ακρίβεια αναμένεται να «αποδώσει καρπούς» μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο λόγος για το market pass, οι πρώτες καταβολές του οποίου στους δικαιούχους αναμένεται να γίνουν ως την Παρασκευή 3 Μαρτίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, πρώτοι θα πληρωθούν όσοι δικαιούχοι υπέβαλαν αίτηση μέχρι χθες, 28 Φεβρουαρίου, οι οποίοι και αναμένεται να εισπράξουν διπλή ή τριπλή δόση της ενίσχυσης ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής που έχουν επιλέξει. Υπολογίζεται ότι η πρώτη εκταμίευση αφορά σε περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα στο vouchers.gov.gr παραμένει ανοιχτή και θα συνεχίσει να δέχεται τις αιτήσεις των δικαιούχων έως και τις 15 Μαρτίου 2023. Οι δικαιούχοι που επέλεξαν την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν ολόκληρη την ενίσχυση που κυμαίνεται από 22 έως και 100 ευρώ το μήνα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση για τους μήνες Φεβρουάριο και το Μάρτιο ενώ όσοι επέλεξαν τον τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν τα ποσά που αναλογούν σε Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο μειωμένα κατά 20%.

Το χρονολόγιο

Με βάση το χρονολόγιο πληρωμών οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας και υποβάλλουν αίτηση από 1 έως 15 Μαρτίου θα λάβουν την ενίσχυση στις 20 Μαρτίου 2023 για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, στις 3 Απριλίου 2023 για τον μήνα Απρίλιο, στις 3 Μαΐου 2023 για τον μήνα Μάιο, στις 3 Ιουνίου 2023 για τον μήνα Ιούνιο και στις 3 Ιουλίου 2023 για τον μήνα Ιούλιο. Όσοι δικαιούχοι επιλέξουν την κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό και υποβάλλουν αίτηση από 1-15 Μαρτίου 2023 θα λάβουν την ενίσχυση στις 20 Μαρτίου 2023 για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και στις 3 Μαΐου για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια για να επιλεγεί κάποιο νοικοκυριό είναι ουσιαστικά δύο: το ετήσιο εισόδημα του 2021 που δηλώθηκε πέρυσι και η ακίνητη περιουσία βάσει της αντικειμενικής αξίας που υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ του 2022. Το ετήσιο εισόδημα για τους άγαμους δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 16.000 ευρώ και για τους έγγαμους χωρίς παιδιά τις 24.000 ευρώ. Για κάθε μέλος της οικογένειας εάν αυτό είναι κάποιο προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενος το εισοδηματικό όριο αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ. Το όριο της ακίνητης περιουσίας ορίζεται αξία βάσει ΕΝΦΙΑ 2022 έως 250.000 ευρώ για τους άγαμους και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες ανεξαρτήτως αριθμού μελών.

Τα συνολικά ποσά

Το ύψος της μηνιαίας επιδότησης είναι το 10% ενός ανώτατου προκαθορισμένου ορίου αγορών και καθορίζεται ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Για παράδειγμα για τους άγαμους αυτό το όριο αγορών έχει καθορίστει στα 220 ευρώ άρα η μηνιαία επιδότηση ανέρχεται στα 22 ευρώ και η εξαμηνιαία στα 132 ευρώ. Στην περίπτωση του έγγαμου χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκής με 1 παιδί το ανώτατο μηνιαίο ύψος αγορών είναι 320 ευρώ και άρα η μηνιαία επιδότηση διαμορφώνεται στα 32 ευρώ και η εξαμηνιαία επιδότηση 192 ευρώ.Για κάθε επιπλέον μέλος στην οικογένεια το ύψος των μηνιαίων αγορών αυξάνεται κατά 100 ευρώ και της επιδότησης κατά 10 ευρώ με ανώτατο ποσό επιδότησης τα 100 ευρώ ή 600 ευρώ στο 6μηνο.

Καμία δημοσίευση για προβολή